detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
15.11.2023 19:45
ІМІ: У тіктоку шириться хвиля російських дипфейкових відео з українськими телеведучими
ІМІ: У тіктоку шириться хвиля російських дипфейкових відео з українськими телеведучими
Фейкові акаунти «Єдині новини» і «ТСН» розповсюджують дезінформацію про «новий закон», який вимагає термінової заміни водійських прав. Як зауважили експерти ІМІ, обмовка про «введення закону в деяких областях України» дає підстави вважати, що дипфейки створили саме росіяни.

У тіктоку поширюються відеоролики на основі технології дипфейк про так званий «новий закон», який вимагає термінової заміни водійських прав. У фейкових повідомленнях ідеться про те, що в громадян, які не отримають документи нового зразка, нібито конфісковуватимуть автомобілі. Про це повідомив ІМІ. 

Як помітило видання, у подібних відео, які поширюють фейкові акаунти «Єдині новини» і «ТСН», використовуються зображення відомих українських телеведучих. 

«Досить більш-менш уважно дослухатися до тексту, накладеного за зображення ведучих, щоб зрозуміти, що він є неправдивим. Наприклад, там ідеться про те, що “закон вводять у деяких областях України”, чого не може бути, адже в Україні не буває регіональних законів.

Крім того, в одному з відео голос робить помилку в наголосі, говорячи “на дорогах” і наголошуючи на останньому складі, що є типовою помилкою для електронних сервісів озвучування текстів та ресурсів на базі штучного інтелекту, які й використовують для створення дипфейків», розповів медіааналітик ІМІ Дмитро Баркар.

На його думку, ці дипфейки мають на меті підігріти протестні настрої в Україні. Окрім цього, обмовка про так зване введення «закону» в областях дає підстави вважати, що фейкові відео створили саме росіяни.

«Саме обмовка про нібито запровадження “закону” в областях наводить на російський слід. Адже саме в Росії існують регіональні уряди та так звані законодавчі збори. На те, щоб дізнатися базові дані про державний та правовий устрій України, російським пропагандистам традиційно розуму не вистачило», — сказав експерт.

Нагадаємо, нещодавно ворожі телеграм-канали скоординовано поширили відеозвернення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, створені за допомогою технології дипфейк. У цих відео Залужний нібито закликає населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не виконувати «злочинні накази» влади.

За даними Центру протидії дезінформації, автором фейку є телеграм-канал «Радио Труха». Нікнейм адміністратора каналу — DogSharij.

Невдовзі після цього СтратКом ЗСУ відреагував на фейки, закликавши українців довіряти офіційним джерелам та не поширювати російську дезінформацію. 

«Офіційно повідомляємо, що все воєнно-політичне керівництво країни єдине, мета перемогти ворога — незмінна, і жодний фейк, наскільки б технологічно зробленим він не був, не вплине на її досягнення», — ідеться в повідомленні.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що в соцмережах почастішали випадки шахрайської реклами з дипфейковими відео, створеними за допомогою штучного інтелекту. З початку жовтня жертвами дипфейків стали голлівудський актор Том Хенкс, ютубер, який має найбільше підписників у світі, MrBeast та двоє телеведучих ВВС — Метью Амролівала та Саллі Бандок.

Зокрема, образи зірок BBC були використані для шахрайського просування у фейсбуку можливості інвестувати в криптовалюти. На відео журналісти нібито «представляють» Ілона Маска, мільярдера, власника X, та рекламують можливість для інвестицій у криптовалюту.

У фейсбуку також поширили дипфейкове відео, створене штучним інтелектом, з образом журналістки російської служби «Голосу Америки» Ксенії Туркової, в якому ведуча нібито «презентує» торгову платформу. 

Фото: скриншот ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY