Комунікації для звільнених і прифронтових громад: як медіа сприяють взаєморозумінню і стійкості під час війни

Комунікації для звільнених і прифронтових громад: як медіа сприяють взаєморозумінню і стійкості під час війни

15 Листопада 2023
942
15 Листопада 2023
11:49

Комунікації для звільнених і прифронтових громад: як медіа сприяють взаєморозумінню і стійкості під час війни

942
Поліжанрова кампанія «Мости солідарності та відновлення: звільнені та прифронтові міста» показує сталу залученість аудиторії протягом 6 місяців, поєднуючи ресурси онлайн медіа, радіо, зовнішньої реклами і телебачення.
Комунікації для звільнених і прифронтових громад: як медіа сприяють взаєморозумінню і стійкості під час війни
Комунікації для звільнених і прифронтових громад: як медіа сприяють взаєморозумінню і стійкості під час війни

З початку повномасштабної війни понад 4 мільйони українців опинилися в окупації (Лібанова для ДТ, 2023). Через пропаганду Росії (яка велася роками) та травматичний досвід війни, є певне розшаровування суспільства, а саме, 10% українців демонструють ксенофобне ставлення до таких саме українців, які в свій час опинились в окупації, але близько половини, 44% опитаних, готові допустити цих людей у своє оточення (березень 2023, КМІС). Водночас, мешканці звільнених міст і сіл потребують підтримки та інформації, куди звертатися для фіксування злочинів, відновлення пошкодженого майна, отримання психологічної допомоги і правдивих новин про події в Україні, як вберегтися у безпосередній близькості до бойових дій або безпечно евакуюватися. 

З огляду на це, з травня 2023 року неприбуткова організація Smart Angel розпочала медійну кампанію разом із Центром стратегічної комунікації та інформаційної безпеки, Міністерством інформаційної політики та культури України, 1+1 media, Starlight Media, і Mega Alliance за фінансової підтримки урядів Канади, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Великобританії та США через програму «Партнерство за сильну Україну».

Кампанія має подвійну ціль: передусім – надання рекомендацій уряду та профільних організацій мешканцям звільнених, прифронтових і тимчасово окупованих громад про поведінку у випадку надзвичайних ситуацій, в зоні бойових дій та про можливості раннього відновлення після окупації. Крім того, вона спрямована на підтримання почуття солідарності серед українців та кращого розуміння тих, хто постраждав від війни та окупації.

«Цей проект є важливим, оскільки виконує одне з головних завдань – повернення звільнених та утримання прифронтових територій в інформаційній орбіті України. Таким чином він руйнує плани країни-агресора, яка прагне відірвати українців від Української держави», – наголошує Ігор Соловей, керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Так, в рамках кампанії пропонуються матеріали з актуальних для українців питань: ментальне здоров’я, мінна безпека, поради постраждалим від воєнних злочинів і торгівлі людьми, стійкість до дезінформації, фізична та інформаційна безпека в умовах війни, а також актуальні поради для підлітків віком від 10 до 18 років.

Ось декілька прикладів комунікаційних матеріалів:

 

Довідково-роз`яснювальні анімації від Starlight Media та 1+1 media для українців, які залишаються у прифронтових областях, зокрема для дітей і підлітків:

Глядачі в Україні та за кордоном висловлюють вдячність за надані в рамках кампанії практичні рекомендації та вважають їх актуальними. Більшість таких матеріалів підготовлено на основі ресурсу Dovidka.info Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Джерело: відеоексплейнер про компенсацію за знищене майно, вироблено ICTV.

Матеріали редакції УНІАН та Факти ICTV про те, як відновити порушені права та полегшити соціальну інтеграцію:

Найбільший відгук серед аудиторій знаходять особисті історії вцілілих з перших вуст - українці висловлюють слова підтримки, співчуття, та віру у стійкість співгромадян і країни:

Джерело: Історія Людмили Старкової, яка закопала прапор України під час окупації Херсона, і після звільнення віднайшла його знову (вироблено 1+1 media).

Українці та українки, які пройшли окупацію і віднайшли сили жити далі, а також ті, хто чинив ненасильницький спротив, діляться особистими історіями у інтерв'ю телеканалам 1+1 Україна, СТБ, Новий канал, ICTV2:

«Українці дивовижні. Медики, надзвичайники та електрики, які роблять свою роботу попри обстріли. Жінки, які втратили дім або рідних і розпочинають життя з чистого аркуша у новому місті, виховуючи дітей або опановуючи нову професію. Власники магазину, які рятують сусідів від затоплення, залишивши при цьому власне майно без уваги… Завдяки особистим інтервʼю у національних медіа ми чуємо їхні історії. Це допомагає нам краще зрозуміти один одного, попри різність досвідів під час війни, а згодом — сприятиме довірі і згуртованості у суспільстві», – переконана Тетяна Семілетко, менеджерка кампанії у Smart Angel.

Загалом, за 6 місяців медійної кампанії було створено 49 відеоматеріалів, 14 радіороликів, 8 публікацій та вдалося досягти таких проміжних підсумків:

  • охопити 11,4 млн глядачів телеканалів (дані Starlight Media та 1+1 Mediа),
  • охопити 8,5 млн користувачів онлайн-каналів і соцмереж (Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, TikTok, веб-портали),
  • зібрати понад 120 тисяч реакцій аудиторії під матеріалами (вподобання, поширення, коментарі та збережені пости).

Проєкт триватиме до грудня 2023 року. Планується висвітлення гуманітарних викликів, які доводиться долати українцям в окупації, потреб мешканців деокупованих територій та варіантів їх вирішення. Правозахисники і посадовці розкажуть, яку допомогу можуть отримати потерпілі від воєнних злочинів та як притягнути винних осіб до відповідальності, на які компенсації та допомогу можна розраховувати. 

Довідка про Smart Angel

Неприбуткова організація, яка на національному рівні впроваджує медійні кампанії на соціально важливі теми разом із міжнародними організаціями, державними органами, громадськими організаціями і провідними медіа країни та забезпечує потреби українських воїнів і захисників, що боронять нашу країну. 

З жовтня 2022 року було проведено 7 національних медіа кампаній, з охопленням понад 135 млн у діджиталі, 30+ млн на ТБ, 12 млн на радіо. Основними партнерами, які підтримують діяльність в медійному напрямку є: Представництво Європейського Союзу в Україні (EEAS), U.S. Agency for International Development (USAID), Міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну», Фонд «Східна Європа», Міністерство інформаційної політики та культури України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, ГО «Детектор медіа», ГО Vox Ukraine, проєкт  StopFake, Український інститут медіа та комунікації, Центр демократії та верховенства права, тощо.

Довідка про Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Центр створений при Міністерстві культури та інформаційної політики України як один з механізмів протидії дезінформації спільними зусиллями держави і громадянського суспільства. Робота Центру сфокусована на комунікаційній протидії зовнішнім загрозам, зокрема — інформаційним атакам Російської Федерації. Центр адмініструє ресурс з практичними Dovidka.info

Ілюстрація: Smart Angel

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
942
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду