Відомий кінооператор, воїн ЗСУ, Ярослав Пілунський очолив Гільдію  кінооператорів України

Відомий кінооператор, воїн ЗСУ, Ярослав Пілунський очолив Гільдію кінооператорів України

4 Листопада 2023
889
4 Листопада 2023
22:37

Відомий кінооператор, воїн ЗСУ, Ярослав Пілунський очолив Гільдію кінооператорів України

889
На зборах Гільдії за кандидатуру Пілунського кінооператори проголосували одноголосно.
Відомий кінооператор, воїн ЗСУ, Ярослав Пілунський очолив Гільдію  кінооператорів України
Відомий кінооператор, воїн ЗСУ, Ярослав Пілунський очолив Гільдію  кінооператорів України

Відомого українського кінооператора Ярослава Пілунського, який нині у лавах ЗСУ воює на сході нашої країни, обрано президентом Гільдії кінооператорів України. Про це «Детектору медіа» повідомив голова Національної спілки кінематографістів Сергій Борденюк.

«У різні час Гільдію очолювали знакові метри операторської майстерності - Вілен Калюта, Андрій Володимиров. Останнім очільником був Сергій Лисецький, який у січні 2022-го пішов у засвіти і Гільдія протягом останнього часу залишалася без голови, - розповів «ДМ» Сергій Борденюк. - Але оскільки професійне життя має продовжуватися, особливо в контексті нинішнього оновлення всієї Спілки кінематографістів,  настала об`єктивна необхідність обрання нового президента Гільдії».

Голова НСКУ, який сам є знаним кінооператором, був серед ініціаторів висунення на цю посаду Ярослава Пілунського. «Коли він приїхав з фронту у відпустку, ми оперативно організували збори Гільдії, - каже Борденюк. -  Ярослав не потребував додаткового представлення. Він - один з найкращих учнів Сергія Опанасовича Лисецького, можна вже сказати, культовий кінооператор, зі своїм особистим стилістично-зображальним почерком, і дуже порядна людина. З початку повномасштабного вторгнення він без вагань став до лав нашого війська – це багато говорить про його моральні якості. А для наших молодих кінематографістів це є зразком відповідальності - і перед країною, і перед кіноспільнотою. Як людина, що свого часу з кінокамерою брала участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, знаю, що таке відповідальний момент – полишити комфортну кінематографічну діяльність і піти туди, де є загроза твоєму здоров` ю… Ярослав зараз робить це щодня».

Сергій Борденюк зазначив, що для операторської спільноти Пілунський – «не просто бренд, а дійова кінематографічна постать. Саме дійова, навіть при своїй мегазайнятості у війську (при цьому він ще й пише сценарій і робить замальовки для майбутнього фільму).  Чого вартує лише створений ним ще у 2015 році проєкт з творчої освіти для дітей з прифронтових міст «Жовтий Автобус»! За роки моєї викладацької діяльності (у Київському національному університеті культури і мистецтв - ред)  у мене були учні з цього проєкту, які виявилися кращими серед студентів».

На зборах Гільдії за Ярослава Пілунського операторська спільнота проголосувала одноголосно. «Ярослав у своєму баченні подальшої діяльності Гільдії виклав цілий комплекс дуже цікавих ідей, - каже голова НСКУ. - Коли він знову поїде на фронт, ми створимо чат правління Гільдії, через який працюватимемо з нашим новим президентом.  

Я просто впевнений, що під його орудою діяльність Гільдії активізується, отримавши новий імпульс. Бо Гільдія (власне, як і вся Спілка кінематографістів) має зараз активізуватися – зокрема, й для того, аби у наших молодих кінооператорів було майбутнє. Думаю, це буде гідним прикладом для інших професіональних гільдій, що входять до складу НСКУ.

Колись про Леоніда Бикова казали: «Людина, яку люблять всі». Можу сказати, що зараз Ярослав Пілунський – людина та кінопрофесіонал, якого люблять та шанують всі».

Коментуючи своє призначення, Ярослав Пілунський зазначив: «Поки не знаю, як поєднати в своїй голові тактичну роботу на фронті і розробку стратегії розвитку операторської спільноти, але з класною командою високошанованих колег і під наглядом моїх вчителів, що вже відійшли, і які свого часу були  президентами Гільдії - Вілена Калюти і Сергія Лисецького - впевнений, ми зможемо все здолати».

Новий президент Гільдії кінооператорів вважає, що її голос «повинен звучати. І починати треба з обговорення із суспільством моделей ефективного розвитку у сучасних умовах, пошуку ресурсів і покрокового руху в стратегічно важливому напрямку зміцнення нашої держави. Треба розуміти, що будуть і помилки, але головне – фокусувати увагу на кінцевій цілі, чути один одного, але не забувати, що під ногами».

Ярослав Пілунський. Фото з особистого архіву кінооператора.

Ярослав Пілунський - український кінооператор, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України. Учасник творчого об`єднання кінематографістів «Вавілон`13».  У березні 2014-го року, під час зйомок незаконного референдума в Криму, разом з кінооператором Юрієм Грузиновим, був захоплений сепаратистською кримською «самообороною». Пілунський та Грузинов провели у полоні шість днів, піддаючись допитам та тортурам з боку співробітників російської ФСБ. Після звільнення з полону Ярослав Пілунський був оголошений в Росії персоною нон грата.

З  2015-го року – керівник створеної за його ініціативи освітньо-творчої лабораторії для дітей прифронтових міст Донбасу та дітей-переселенців Жовтий Автобус.

З початку повномасштабного вторгнення РФ приймав участь у бойових діях в Ірпені, після звільнення Київської області рушив на інші гарячі ділянки фронту. В останні дні боїв за Лисичанськ влітку 2022-го отримав поранення. Після повернення у стрій продовжив виконувати бойові завдання на східному фронті, зокрема, під Бахмутом. Командир підрозділу аеророзвідки Зведеної тактичної групи «Адам».

Гільдія кінооператорів України, яка нині налічує 88 кінематографістів, є членом Європейської асоціації кінооператорів (IMAGO).

Фото: фейсбук-сторінка Сергія Борденюка.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
889
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду