Канадський парламент прийняв постанову для боротьби з російською дезінформацією

Канадський парламент прийняв постанову для боротьби з російською дезінформацією

11 Листопада 2023
910
11 Листопада 2023
10:50

Канадський парламент прийняв постанову для боротьби з російською дезінформацією

910
У тексті документу депутатка Джуді Сгроу закликала канадський уряд співпрацювати з українськими та європейськими ГО у галузі боротьби з дезінформацією та підтримувати «ініціативи з медіаграмотності у інших країнах у будь-який спосіб», особливо ті, що проводяться в Україні.
Канадський парламент прийняв постанову для боротьби з російською дезінформацією
Канадський парламент прийняв постанову для боротьби з російською дезінформацією

Палата общин канадського парламенту ухвалила постанову для боротьби з дезінформацією у Канаді та світі, зокрема й з російськими фейками в Україні. Постанову подала депутатка Джуді Сгроу. Відповідний документ опублікували на офіційному сайті Палати общин парламенту Канади.

У його тексті йдеться про те, що Палата «визнає шкоду, яку завдала дезінформація, що ведеться деякими іноземними режимами, демократіям по всьому світу, включно з канадською політичною стабільністю».

Сгроу закликала канадський уряд співпрацювати з українськими та європейськими громадськими організаціями у галузі боротьби з дезінформацією та підтримувати «ініціативи з медіаграмотності у інших країнах у будь-який спосіб», зокрема ті, що проводяться в Україні. 

Депутатка також звернула увагу на потребу співпраці з верствами населення, які безпосередньо постраждали від дезінформації, а саме меншинами, жертвами сексуального насилля, біженцями, дітьми, мешканцями тимчасово окупованих територій тощо.

Серед іншого в постанові порушили питання необхідності співробітництва з нашою державою у вирішенні проблеми «спамуфляжу». Цьогоріч з нею зіткнулась канадська політична система. Так, згідно з даними Міноборони Канади, Комуністична партія Китаю створила мережу ботів, які спамили у коментарях до публікацій головних канадських політиків у соцмережах, щоб деактивувати їх профілі. 

Автором тексту постанови став аналітик з дезінформації «Детектора медіа» Артур Колдомасов, який зараз проходить стажування у канадському парламенті в офісі Джуді Сгроу. 

«Під час нашої першої розмови із пані Сгроу її зацікавила моя діяльність у ролі аналітика з дезінформації. Ми обмінялися думками щодо цієї проблеми і вирішили діяти. Ця постанова стала першим кроком у цьому напрямку. Я особливо пишаюся її текстом, оскільки він не лише дає нові можливості для українських громадських організацій. Завдяки ньому ми показуємо, що Україна турбується про те, що відбувається у світі і що за потреби Україна готова допомагати партнерам вирішувати надважливі питання, особливо якщо це стосується гібридних загроз.

Я щиро сподіваюсь, що цей документ у майбутньому полегшить процес фінансування та реалізації низки проєктів з медіаграмотності в Україні, оскільки потреба для цього не зменшилась. Я радий скористатись можливістю інституційно підсилити те, що робить низка українських організацій», — каже Артур Колдомасов. 

Сгроу на своїй сторінці у фейсбуку відзначила «Детектор медіа» та Колдомасова.

«У часи, коли інформація тече вільніше через цифрові канали інтернету, боротьба з дезінформацією ще ніколи не була настільки важливою», — додала чиновниця, пояснюючи свою мотивацію для підтримки постанови.

Джуді Сгроу є депутаткою від дільниці Гамбер Ривер-Блек Крік у штаті Онтаріо та є головою Постійного комітету з міжнародної торгівлі у парламенті Канаді. З 2003 по 2005 обіймала посаду міністерки з справ громадянства та міграції Канади.

Нагадаємо, напередодні Міністерство закордонних справ Канади запровадило санкції проти дев’яти фізичних та шести юридичних осіб із Росії, які займаються поширенням кремлівської дезінформації та пропаганди. 

Під санкції потрапили газети «Известия», «Парламентская газета», росканал РЕН-ТВ, колишній голова МЗС Росії Ігорь Іванов, шестеро російських істориків і політологів, радник Шойгу Андрєй Ільницький та дружина молдовського олігарха-утікача Ілана Шора Сара Шор (відома як співачка Жасмін).

Канада також запровадила санкції проти організацій, які поширюють дезінформацію. Серед них — аналітичний «Центр соціально-консервативної політики», Інститут держави і права Російської академії наук, кремлівська організація з просування Росії Russia Beyond.

У вересні Канада ввела санкції проти російської газети «Комсомольская правда» та декількох російських посадовців, причетних до депортації українських дітей.

Торік Канада запровадила санкції проти десятків російських пропагандистів та каналу «Звезда». Загалом у переліку 34 фізичні особи та одна юридична.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
910
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду