Work.ua: Українською найбільше говорять юристи, бармени та офіціанти, а найменше — водії та охоронці

Work.ua: Українською найбільше говорять юристи, бармени та офіціанти, а найменше — водії та охоронці

27 Жовтня 2023
683
27 Жовтня 2023
13:32

Work.ua: Українською найбільше говорять юристи, бармени та офіціанти, а найменше — водії та охоронці

683
На посадах, пов'язаних з комунікацією, обслуговуванням, наданням послуг, зросла потреба в застосуванні державної мови, зазначають дослідники.
Work.ua: Українською найбільше говорять юристи, бармени та офіціанти, а найменше — водії та охоронці
Work.ua: Українською найбільше говорять юристи, бармени та офіціанти, а найменше — водії та охоронці

За рік частка вакансій українською мовою збільшилася з 88% до 95%, тоді як частка вакансій, написаних російською, зменшилася з 9% до 3%. Незначно скоротилася частка пропозицій роботи англійською мовою — з 3% до 2%. Такими є результати свіжого дослідження Work.ua, аналогічного тому, яке компанія проводила рік тому. Про це пресслужба Work.ua повідомила «Детектор медіа» релізом.

Дані попередніх досліджень Work.ua свідчили, що до повномасштабного вторгнення РФ в Україну компанії послуговувались українською і російською в рівній кількості — 48%. «Тобто з 2021 року до сьогодні використання української мови зросло майже вдвічі, а російська майже щезла», — йдеться у дослідженні.

Найбільше послуговується українською мовою для написання вакансій великий бізнес — 77%, найменше — малий бізнес — 64%. Водночас саме малий бізнес — 32% — найбільше використовує російську мову для вакансій.

Як і торік, Львів і Київ лишаються найбільш українізованими містами: станом на жовтень 2023-го 98% вакансій у Львові та 96% вакансій у Києві складені українською мовою (попередні дані: 97% і 88% відповідно).

Високу динаміку українізації продовжують демонструвати Дніпро (92%) і Харків (91%) — у цих містах частка вакансій українською з минулого року зросла на третину. В Одесі 89% пропозицій роботи складені державною мовою (+43%), проте тут усе ще 11% вакансій написані російською — найбільше з п’ятірки міст.

За останній рік кількість резюме шукачів роботи збільшилась на 11% — з 71% у 2022-му до 88% на цей момент.

Якщо подивитись на резюме за віком, найчастіше українську мову використовують молоді люди віком 16–17 років і 18–24 роки — 92% і 86% відповідно (і вони ж найменше послуговуються російською — 6% і 8%).

Найменш українізовані резюме у користувачів віком 55+ — 57% кандидатів цієї вікової групи складають CV українською, натомість вони частіше використовують російську мову в резюме — 42% (частка зросла — у жовтні 2022 було 34%).

Жінки частіше складають резюме українською — 82%, 15% — російською і 3% — англійською. Тоді як 68% резюме чоловіків складені державною, 25% — російською і 8% — англійською.

98% вакансій українською розміщують у категорії «Роздрібна торгівля», по 97% — «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» і «Сфера обслуговування», 96% — «Продаж, закупівля», 95% — «Робочі спеціальності, виробництво».

Минулого жовтня до п’ятірки українізованих категорій входили «Адміністрація, керівництво середньої ланки» і «IT, комп’ютери, інтернет». Цього року вони вибули з рейтингу.

Щодо професій, то більше говорять українською серед юристів, барменів та офіціантів (88%), а менше — серед водіїв та охоронців (67% і 68% відповідно), водночас останні частіше послуговуються російською (33% і 31%). 

Нагадаємо, у серпні цього року ми писали, що сайт з пошуку роботи Work.ua оголосив, що припиняє надавати послуги компаніям та брендам, які не пішли з Росії, і розриває з ними всі контакти.

У вересні 2023-го стало відомо, що фахівчиня зі стратегічних комунікацій та піару, медіатренерка Ярина Ключковська стала директоркою з комунікацій компанії з пошуку роботи Work.ua.

Фото: скриншот, «Новинарня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
683
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду