detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
22.10.2023 10:30
WP: Російський олігарх Магомед Мусаєв хизувався, що став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes
WP: Російський олігарх Магомед Мусаєв хизувався, що став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes
На записах, які опинилися в розпорядженні журналістів, Мусаєв каже своїм партнерам про купівлю Forbes Media Group, однак наполягає на тому, щоб його причетність до угоди не розголошували.

Російський олігарх, власник Forbes Russia Магомед Мусаєв у приватних розмовах з партнерами в червні цього року стверджував, що уклав угоду всього свого життя та став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes. Про це повідомила газета The Washington Post із посиланням на джерела, а також п'ять аудіозаписів і відеозапис, на яких Мусаєв говорить про купівлю.

«Я щойно купив глобальний Forbes. Ви ж розумієте, коли у вас в руках ключ від найавторитетнішого світового бренду, цей ключ відкриє мені доступ до будь-кого», — цитує WP розмову Мусаєва з одним із партнерів про Forbes Media Group.

У виданні зазначили, що Мусаєв у записах повторює це твердження знову і знову. Окрім цього, на відеозаписі, який є в розпорядженні The Post, він називає бізнесмена Остіна Рассела «обличчям» угоди і наполягає на тому, щоб його власну причетність до неї не розголошували.

У коментарі для The Post Остін Рассел заперечив будь-яку причетність росіян чи китайців до цієї угоди: «Немає жодного долара капіталу від жодного китайського чи російського громадянина або юридичної особи, включно з Мусаєвим».

Сам Мусаєв у розмові з журналістами заявив, що будь-яке припущення про те, що він контролював угоду, є «абсолютною нісенітницею» і «жахливим міфом», і що «в документах (угоди. — Ред.), в будь-якій письмовій формі, моєї участі немає». Він заперечив, що міг сказати своїм партнерам про купівлю Forbes, однак не став коментувати плівки.

The Washington Post опублікувала лист від 9 серпня, в якому сенатори Том Коттон і Марко Рубіо закликали міністерку фінансів Джанет Єллен, яка очолює Комітет з іноземних інвестицій у США, переглянути угоду. Сенатори стверджують, що Остін Рассел «маскується під головного покупця», тоді як «очевидно, що є просто каналом для більших іноземних інвесторів».

Посадовці також пишуть, що основна частина грошей надходить, зокрема, від близького соратника Мусаєва Шива Хемки, який є віцеголовою індійського конгломерату Sun Group, що співпрацював з Кремлем.

«Sun Group … співпрацює з Магомедом Мусаєвим, колишнім кремлівським пропагандистом, щоб придбати Forbes», — заявили сенатори в листі.

Вони також наполягають на існуванні зв’язків китайських держкомпаній з фірмами Рассела і Хемки. 

Нагадаємо, у травні стало відомо, що одним з ініціаторів купівлі американського медіахолдингу Forbes став російський підприємець, власник цього ж бренду в РФ Магомед Мусаєв. У 2017 році Мусаєв інвестував у компанію Luminar 20 млн доларів. Тоді ж він і познайомився з головним виконавчим директором компанії Остіном Расселом, який і придбав 82% акцій Forbes

Окрім Магомеда Мусаєва, інвесторами угоди також мали стати: 

Інформація про те, що журнал Forbes веде переговори з інвесторами про продаж компанії за 800 млн доларів, з'явилася ще в листопаді минулого року. До групи учасників торгів входили інвестори зі США та інших країн.

Forbes восени 2021 року оголосив про плани виходу на біржу. У серпні компанія мала стати публічною. Але згодом відмовилася від своїх планів через брак зацікавлення з боку потенційних інвесторів. У серпні журнал Forbes планували продати новому власнику за 630 млн доларів.

Фото: ТАСС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY