detector.media
16.10.2023 16:57
Росіяни розповідають, як підвищують кваліфікацію пропагандистам з ТОТ, видаючи за них своїх співвітчизників
Росіяни розповідають, як підвищують кваліфікацію пропагандистам з ТОТ, видаючи за них своїх співвітчизників
Наприклад, Наталія Заєзжая, яку називають представницею окупаційного «міністерства молодіжної політики Запорізької області», як з’ясував ІМІ, ніколи не жила в Україні.

Росіяни хизуються тим, що підвищують кваліфікацію пропагандистів, які працюють на тимчасово окупованій частині Запорізької області. Про це дізнався Інститут масової інформації з повідомлень пропагандистського телеграм-каналу «Новый Мелитополь». 

На каналі пишуть про те, що новонавернених «служителів» кремлівської пропаганди з окупованих українських територій відправляють до Москви, де вони проходять навчання у російській федеральній школі «Майстерня нових медіа». У ній викладають, зокрема, кремлівський пропагандист Володимир Соловйов і депутат Держдуми Росії Анатолій Вассерман.  

Підтримується школа за рахунок грантів, отриманих з федерального бюджету двома організаціями — некомерційною організацією з розвитку цифрових проєктів у сфері громадських зв’язків та комунікацій «Діалог Регіони» та майстернею управління «Сенеж» президентської платформи «Росія — країна можливостей».

Керує «Майстернею нових медіа» Михайло Канавцев — кандидат економічних наук, який раніше займався науковою діяльністю у сфері кібернетики. 

В одному з відео про «школу» він розповідає, що «медіа — це інструмент роботи з мисленням людей», і хоче з усіх медіа створити «кольчугу, яка буде нести в собі захисну функцію для держави, для народу».

За даними організаторів, «школа» бере на себе всі витрати учасників. Напрями навчання — «Медіакомунікації» (навчання для медіафахівців, журналістів, блогерів, контент-мейкерів, SMM-ників, які хочуть створювати корисні проєкти у нових медіа), «Молоді медіапрофесіонали» (для молодих медійників та блогерів, студентів старших курсів або випускників медіафакультетів та медіашкіл, співробітників вузівських та молодіжних медіацентрів), «Стратегічні комунікації» (для сценаристів, продюсерів, медіатехнологів, керівників продакшн- та продюсерських центрів), «Цифрові комунікації» (для PR-фахівців комерційних компаній та держсектора, провідних співробітників комунікаційних агенцій).

За інформацією телеграм-каналу окупантів «Новый Мелитополь», від Запоріжжя участь у «школі» бере Наталія Заєзжая, яку позиціонують як представницю окупаційного «міністерства молодіжної політики Запорізької області». Однак насправді пропагандистка, як з’ясували в ІМІ, — не з Запорізької області і до України не має жодного стосунку. На її сторінці у ВКонтакті міститься інформація, що вона з Москви і що ще у 2021 році писала тексти для локальних сайтів на кшталт «Москва пішки. Патріарші».

Наталія Заєзжая

Нині Заєзжая позиціонує себе як представниця Запорізької області. На розміщених нею у ВКонтакті фотографіях з навчань у «школі» серед іншого є й фото 25-річної Анфіси Дузинкевич з Ямало-Ненецького автономного округу Росії. Про неї відомо, що вона — переможниця конкурсу журналістських матеріалів міжетнічної тематики «ЗМІ Ямала» за репортаж «День оленевода-2021» та володарка гранту від губернатора Ямали на 60 тисяч рублів.

Також на фото є Анара Едегєєва, 24-річна журналістка з Астрахані, яка працює на сайті «Астрахань 24», пише про соціалку і робить відеосюжети про марші «Безсмертного полку».

Ще одна представниця «школи» — Вікторія Водостоєва з Москви, про яку відомо, що в неї архітектурна освіта, вона переможниця конкурсу «Обличчя району»-2020 та окружного молодіжного акселератора «Молодь Москви» у 2022 році.

Втім, організатори наголошують, що в цьому році серед учасників «школи» є представники нових окупованих територій України. Однак не повідомляють прізвищ цих людей і не показують їхніх фото.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що на території тимчасово окупованої частини Запорізької області почала працювати пропагандистська медіашкола «Медиатополь», яку підтримують з федерального бюджету Росії.

Фото: ВКонтакте

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY