Гільдія сценаристів США ухвалила новий контракт із великими студіями і припинила страйк, актори продовжують страйкувати

Гільдія сценаристів США ухвалила новий контракт із великими студіями і припинила страйк, актори продовжують страйкувати

10 Жовтня 2023
600
10 Жовтня 2023
17:03

Гільдія сценаристів США ухвалила новий контракт із великими студіями і припинила страйк, актори продовжують страйкувати

600
Члени об’єднаної профспілки Гільдії кіноакторів та Американської федерації артистів ТБ і радіо вимагають підвищення зарплати та захисту від використання штучного інтелекту.
Гільдія сценаристів США ухвалила новий контракт із великими студіями і припинила страйк, актори продовжують страйкувати
Гільдія сценаристів США ухвалила новий контракт із великими студіями і припинила страйк, актори продовжують страйкувати

Голлівудські кіно- і телесценаристи проголосували за схвалення нового трирічного контракту з великими розважальними студіями-виробниками. Про це 9 жовтня оголосила Гільдія сценаристів Америки після п’ятимісячного страйку, пише «Суспільне Культура» з посиланням на публікацію The New York Times.

Голосування щодо нового контракту тривало сім днів, протягом яких 8500 сценаристів подали свої бюлетені. За даними американської Гільдії сценаристів, яка налічує 11 тисяч членів, договір було ратифіковано 99 відсотками голосів.

Нова угода передбачає покращення умов для сценаристів у питаннях захисту прав у роботі зі штучним інтелектом, укомплектування письменницьких кімнат і забезпечення прозорості даних, а також підвищення заробітної плати. Угода буде чинною з 25 вересня 2023 року до 31 травня 2026 року.

«Разом ми змогли здійснити те, що багато хто вважав неможливим лише пів року тому», — йшлося в листі Мередіт Штім, президентки одного з відділень Гільдії, з яким вона звернулась до членів професійної спілки.

NYT зазначає, що під час голосування сценаристів за новий контракт уся увага в індустрії розваг була зосереджена на переговорах між студіями та SAG-AFTRA, профспілкою, що представляє десятки тисяч акторів, які долучилися до страйку. Сторони почали переговори 2 жовтня, сьогодні мала відбутися чергова зустріч. Це перші офіційні зустрічі між сторонами після того, як актори оголосили страйк 14 липня.

Як і їхні колеги в Гільдії сценаристів, лідери профспілки акторів назвали цей момент «екзистенційним». Вони домагаються підвищення зарплат, а також захисту своїх професійних прав від використання штучного інтелекту. Востаннє обидві профспілки страйкували одночасно 63 роки тому, уточнює NYT.

Нинішній страйк призвів до зупинки Голлівуду і спричинив значні фінансові збитки. Окрім сценаристів і акторів, більше 100 000 працівників (освітлювачів, гримерів, костюмерів, монтажників тощо) залишалися без роботи протягом місяців. За даними NYT, економіка Каліфорнії втратила приблизно 5 мільярдів доларів. Курси акцій великих студій-виробників упали, як і касові збори.

Нагадаємо, Гільдія сценаристів США оголосила про проведення страйку на початку травня цього року. Він розпочався після безуспішних перемовин сценаристів із низкою найбільших кіностудій і стримінгових платформ про умови переукладання колективного контракту.

До протесту сценаристів у липні долучилася об’єднана профспілка Гільдії кіноакторів та Американської федерації артистів телебачення та радіо, яка також не досягла успіху у перемовинах із найбільшими кінокомпаніями про підвищення зарплат. Крім того, і сценаристи, і актори виступили з вимогою врегулювати використання штучного інтелекту.

Цей страйк коштував економіці Каліфорнії мільярди доларів США, зазначає у своїй публікації BBC.

Читайте також:

У липні 2023-го організатори американської телевізійної премії «Еммі» оголосили про те, що переносять дату проведення 75-ї церемонії вручення нагород, яка була запланована на 18 вересня цього року, через спільний страйк гільдій акторів та сценаристів.

Прем’єру фантастичного фільму франко-канадського режисера Дені Вільньова «Дюна: Частина друга», яка була запланована на 3 листопада 2023 року в Північній Америці, перенесли на 15 березня 2024 року. Таке рішення компанія Legendary, яка зняла сиквел «Дюни», та її партнер із дистрибуції Warner Bros. ухвалили через страйк акторів і сценаристів у США.

У вересні профспілка Гільдії сценаристів Америки повідомила, що досягла попередньої угоди з керівниками кіностудій.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
600
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду