Людмила Таболіна та Артур Пройдаков — у списку 50 найкращих учителів планети за версією Global Teacher Prize 2023

Людмила Таболіна та Артур Пройдаков — у списку 50 найкращих учителів планети за версією Global Teacher Prize 2023

29 Вересня 2023
1649
29 Вересня 2023
15:44

Людмила Таболіна та Артур Пройдаков — у списку 50 найкращих учителів планети за версією Global Teacher Prize 2023

1649
Обоє викладають українську мову й літературу.
Людмила Таболіна та Артур Пройдаков — у списку 50 найкращих учителів планети за версією Global Teacher Prize 2023
Людмила Таболіна та Артур Пройдаков — у списку 50 найкращих учителів планети за версією Global Teacher Prize 2023

Учителі української мови та літератури Людмила Таболіна та Артур Пройдаков увійшли до списку 50 найкращих педагогів планети за версією Global Teacher Prize 2023. Інформація про це опублікована на сайті премії, а також на фейсбук-сторінці її української філії.

Харків’янка Людмила Таболіна зараз викладає в одному з київських ліцеїв. Коли в Харкові не працював громадський транспорт, протягом чотирьох місяців їй доводилося ходити пішки 11 кілометрів на роботу і назад під звуки вибухів через численні блокпости.

Людмила Таболіна

«З першого дня війни її школу перетворили на притулок для мешканців сусідніх будинків, а 24 лютого вона сховала від ворога класні журнали, штампи, документи, особові справи дітей, працівників. Тоді ж організувала обладнання притулку», — розповіли у Global Teacher Prize.

На початку березня Людмила відкрила для місцевих жителів їдальню. У притулку було багато матерів з дітьми, а школа функціонувала як гуманітарний штаб, додають організатори премії.

Також Таболіна є кураторкою шкільного Євроклубу. Вчить дітей соціальної активності, брала участь у кампанії з підвищення обізнаності про епідемію ВІЛ/СНІДу, ініціативі проти булінгу, антидискримінаційній кампанії, проводить уроки гендерного виховання. Розміщує в мережі власні матеріали для уроків з української мови та літератури. 

«Незважаючи ні на що, мій улюблений Харків стоїть і бореться, і я стою разом з ним. Місто залишається сильним і мужнім завдяки своїм жителям, — каже Людмила. — Свої емоції зараз я можу описати одним словом — відданість. Відданість собі, освіті, вчителям та Україні. Моя місія — аби Україна не стала одним із рядків у стрічці новин світу».

Артур Пройдаков народився й виріс у Стаханові (нині Кадіївка) Луганської області, що з 2014 року перебуває під російською окупацією. Його власна шкільна вчителька Валентина Колодяжна прищепила йому інтерес до української мови та культури. Попри перебування у зрусифікованому регіоні, на знак протесту Артур почав слухати українськомовну музику і більше читати українські книжки. У 2007 році вступив до університету і обрав спеціальність «українська філологія».

Артур Пройдаков

У 2014 році через початок російської агресії проти України багато студентів педагогічного коледжу, де Артур працював протягом 3 років, були змушені покинути Луганщину. Коли ситуація на окупованих територіях загострилась, Артур переїхав до Ромнів на Сумщині. Він зрозумів, що в умовах війни та глобальних змін недостатньо «просто вчити» дітей, що вчитель — це людина, яка відкриває двері до дорослості, яка не ділить світ на «чорне» і «біле» і не тікає від ризиків та перешкод. 

Працюючи в школі в Києві, він створив курс української літератури в рамках проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» під час пандемії Covid-19. У 2021 році взяв участь у національній премії Global Teacher Prize Ukraine і здобув перемогу

Після початку вторгнення Росії в Україну Артур продовжує реалізовувати важливі соціальні проєкти, зокрема веде онлайн-курс «Розмовляй» для всіх, хто хоче вивчати українську мову. А ще він мріє повернутися на український Донбас, щоб продовжити викладання української та долучитися до інтегрування регіону в сучасне життя європейської країни. 

Global Teacher Prize — премія для вчителів розміром $1 млн. Її заснував арабський мільярдер Санні Варкі у 2015 році.

У 2017 році громадська спілка «Освіторія» заснувала національну премію Global Teacher Prize Ukraine з метою підвищити престиж професії вчителя. Переможець отримує 300 тисяч гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum.

Читайте також:

Фото: Global Teacher Prize / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1649
Читайте також
03.11.2022 15:09
Альона Нестеренко, Роман Головенко, Оксана Романюк «Інститут масової інформації»
644
02.10.2022 10:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
4 541
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду