detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
29.09.2023 15:44
Людмила Таболіна та Артур Пройдаков — у списку 50 найкращих учителів планети за версією Global Teacher Prize 2023
Людмила Таболіна та Артур Пройдаков — у списку 50 найкращих учителів планети за версією Global Teacher Prize 2023
Обоє викладають українську мову й літературу.

Учителі української мови та літератури Людмила Таболіна та Артур Пройдаков увійшли до списку 50 найкращих педагогів планети за версією Global Teacher Prize 2023. Інформація про це опублікована на сайті премії, а також на фейсбук-сторінці її української філії.

Харків’янка Людмила Таболіна зараз викладає в одному з київських ліцеїв. Коли в Харкові не працював громадський транспорт, протягом чотирьох місяців їй доводилося ходити пішки 11 кілометрів на роботу і назад під звуки вибухів через численні блокпости.

Людмила Таболіна

«З першого дня війни її школу перетворили на притулок для мешканців сусідніх будинків, а 24 лютого вона сховала від ворога класні журнали, штампи, документи, особові справи дітей, працівників. Тоді ж організувала обладнання притулку», — розповіли у Global Teacher Prize.

На початку березня Людмила відкрила для місцевих жителів їдальню. У притулку було багато матерів з дітьми, а школа функціонувала як гуманітарний штаб, додають організатори премії.

Також Таболіна є кураторкою шкільного Євроклубу. Вчить дітей соціальної активності, брала участь у кампанії з підвищення обізнаності про епідемію ВІЛ/СНІДу, ініціативі проти булінгу, антидискримінаційній кампанії, проводить уроки гендерного виховання. Розміщує в мережі власні матеріали для уроків з української мови та літератури. 

«Незважаючи ні на що, мій улюблений Харків стоїть і бореться, і я стою разом з ним. Місто залишається сильним і мужнім завдяки своїм жителям, — каже Людмила. — Свої емоції зараз я можу описати одним словом — відданість. Відданість собі, освіті, вчителям та Україні. Моя місія — аби Україна не стала одним із рядків у стрічці новин світу».

Артур Пройдаков народився й виріс у Стаханові (нині Кадіївка) Луганської області, що з 2014 року перебуває під російською окупацією. Його власна шкільна вчителька Валентина Колодяжна прищепила йому інтерес до української мови та культури. Попри перебування у зрусифікованому регіоні, на знак протесту Артур почав слухати українськомовну музику і більше читати українські книжки. У 2007 році вступив до університету і обрав спеціальність «українська філологія».

Артур Пройдаков

У 2014 році через початок російської агресії проти України багато студентів педагогічного коледжу, де Артур працював протягом 3 років, були змушені покинути Луганщину. Коли ситуація на окупованих територіях загострилась, Артур переїхав до Ромнів на Сумщині. Він зрозумів, що в умовах війни та глобальних змін недостатньо «просто вчити» дітей, що вчитель — це людина, яка відкриває двері до дорослості, яка не ділить світ на «чорне» і «біле» і не тікає від ризиків та перешкод. 

Працюючи в школі в Києві, він створив курс української літератури в рамках проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» під час пандемії Covid-19. У 2021 році взяв участь у національній премії Global Teacher Prize Ukraine і здобув перемогу

Після початку вторгнення Росії в Україну Артур продовжує реалізовувати важливі соціальні проєкти, зокрема веде онлайн-курс «Розмовляй» для всіх, хто хоче вивчати українську мову. А ще він мріє повернутися на український Донбас, щоб продовжити викладання української та долучитися до інтегрування регіону в сучасне життя європейської країни. 

Global Teacher Prize — премія для вчителів розміром $1 млн. Її заснував арабський мільярдер Санні Варкі у 2015 році.

У 2017 році громадська спілка «Освіторія» заснувала національну премію Global Teacher Prize Ukraine з метою підвищити престиж професії вчителя. Переможець отримує 300 тисяч гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum.

Читайте також:

Фото: Global Teacher Prize / фейсбук

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY