Президент нагородив Геннадія Афанасьєва орденом "За мужність" III ступеня посмертно

Президент нагородив Геннадія Афанасьєва орденом "За мужність" III ступеня посмертно

12 Квітня 2023
2684
12 Квітня 2023
09:01

Президент нагородив Геннадія Афанасьєва орденом "За мужність" III ступеня посмертно

2684
Військовослужбовець, громадський активіст з Криму та колишній політв’язень Кремля поліг у грудні на Луганщині.
Президент нагородив Геннадія Афанасьєва орденом "За мужність" III ступеня посмертно
Президент нагородив Геннадія Афанасьєва орденом "За мужність" III ступеня посмертно

Президент України Володимир Зеленський нагородив загиблого на Луганщині військовослужбовця, громадського активіста з Криму та колишнього політв’язня Кремля Геннадія Афанасьєва орденом «За мужність» III ступеня посмертно. Відповідний указ оприлюднений на сайті Офісу президента.

«За особисту мужність і самовідданість, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю: нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня Афанасьєва Геннадія Сергійовича (посмертно) — старшого солдата», — йдеться в указі.

Геннадій Афанасьєв був активним учасником Революції Гідності в рідному Сімферополі. Із початку захоплення Росією Криму брав участь у русі проти окупації. 

Окупаційна влада Криму затримала його 9 травня 2014 року у Сімферополі. У грудні 2014 року Росія засудила Афанасьєва до семи років позбавлення волі в колонії суворого режиму як фігуранта справи так званих кримських терористів. Виступаючи на суді в справі Сенцова й Кольченка як свідок обвинувачення, Афанасьєв заявив, що відмовляється від попередніх свідчень, оскільки вони були зроблені під тортурами.

Геннадій провів у російських катівнях 767 днів. У червні 2016 році Афанасьєва вдалося звільнити через обмін між Україною та Росією.

Після повернення до України він боровся за звільнення українських політв'язнів у Росії та в Криму як активіст і спецпредставник Міністерства закордонних справ України.

Геннадій Афанасьєв подав позов у Європейський суд із прав людини на російське правосуддя за катування, яких він зазнав у російських в’язницях. У лютому 2018 року ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити компенсацію Афанасьєву за нелюдські умови конвоювання.

У 2016-2018 роках Геннадій Афанасьєв писав свої спогади для сайту «Крим. Реалії».

Із початку повномасштабного вторгнення Росії до України Геннадій вступив до 130 батальйону Територіальної оборони 241 бригади Збройних сил України та обороняв Київ і область. Згодом з побратимами поїхав на схід країни. Служив під позивним «Тор». Упродовж майже десяти місяців повномасштабної війни перебував у зоні бойових дій у Харківській та Луганській областях. 

Геннадій Афанасьєв загинув 18 грудня в районі Золотарівки Луганської області.

30 грудня у Михайлівському Золотоверхому собор Києва відбулося прощання з Афанасьєвим. Його поховали у місті Вишневому на Київщині.

31 січня у Києві вшанували пам'ять Геннадія Афанасьєва та презентували книгу його спогадів «Піднятися після падіння».

Фото: Ольга Афанасьєва/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2684
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду