Новини під час війни. Аналіз контенту провідних онлайн-медіа — травень 2023 року

Новини під час війни. Аналіз контенту провідних онлайн-медіа — травень 2023 року

1 Липня 2023
1589

Новини під час війни. Аналіз контенту провідних онлайн-медіа — травень 2023 року

1589
В українському сегменті інтернету побільшало новин, що відповідають професійним стандартам, якщо порівнювати із ситуацією у березні нинішнього року.
Новини під час війни. Аналіз контенту провідних онлайн-медіа — травень 2023 року
Новини під час війни. Аналіз контенту провідних онлайн-медіа — травень 2023 року

Про це свідчать результати моніторингу розділів “Новини” популярних онлайн-медіа України*, проведеного ГО “Інститут масової інформації” у травні 2023 року.  

Середній показник якості досліджених інтернет-видань зріс, в першу чергу, завдяки підвищенню якості стрічок новин сайтів, які були лідерами і за результатами попереднього дослідження. Найпомітніший прогрес у приведенні розділу “Новини” до професійних стандартів показало онлайн-видання “Цензор.Нет”, яке увійшло до сайтів із найбільш якісною стрічкою новин.

Тим часом ресурси, що раніше показували найнижчій відсоток якості, наразі публікують ще менше новин відповідних професійним стандартам. Відтак до трійки сайтів із найбільш сумнівними стрічками новин знову потрапляють “24 канал”, Obozrevatel і Telegraf.

Загалом, моніторинг показав, що поменшало випадків невиправданого використання у якості джерел інформації скомпроментованих поширенням пропаганди російських медіа. Також переважна більшість онлайн-видань стали рідше посилатися на неверифіковані сторінки у соцмережах, зокрема такі, що належать не публічним особам. Таким чином дещо зріс загальний рівень достовірності новин в онлайні.

Водночас, цей рівень був би ще вищим, якщо б редакції не вдавалися до узагальнення посилань на джерела. Формулювання “російські ЗМІ” також — узагальнення, при чому не найкраще. Для обізнаного читача контекст буде краще зрозумілим, якщо назвати конкретне медіа. Якщо ж читача вважати необізнаним, то, можливо припустити, що зовсім не обов’язково словосполучення “російські ЗМІ” він сприйматиме як синонімічне висловлюванню “російська пропаганда”.

Поряд із тим, надалі “псує картину” тяжіння окремих редакцій до “гучних” заголовків, де судження змішуються з фактами і прикрашаються емоційно забарвленою лексикою. Так само нікуди не поділися незбалансовані новини, більша частина з яких скидаються на замовні матеріали.

Найбільш прикро, коли рівень відповідності професійним стандартам розділу “Новини” страждає через розміщення у ньому, нехай, навіть, якісних, але не новин, а статей, інтерв’ю чи блогів. Ті ж відчуття викликає порушення стандарту дотримання принципу презумпції невинуватості через недостатню увагу до опрацювання прес-релізів силових відомств.

Тим часом вже не дивує, але все ж звертає на себе увагу забруднення стрічок матеріалами взагалі далекими від журналістики, як то, астрологічні прогнози, рецепти страв, поради щодо садівництва, городництва та домогосподарства. Втім, нехтування професійними стандартами новин саме у такий спосіб практикують обмежена кількість сайтів серед найбільш популярних онлайн-видань України.

МЕДІА, НОВИНИ ЯКИХ ВІДПОВІДАЮТЬ СТАНДАРТАМ НА ПОНАД 95%

Суспільне

Розділ “Новини” майже повністю наповнений відповідно до професійних стандартів.

За унормовані межі виходять лише деякі матеріали, що порушують принцип презумпції невинуватості, тобто містять прямі обвинувальні твердження щодо осіб, які є лише фігурантами карних проваджень, але щодо яких не ухвалено судового вироку.

Крім того, 1 публікація є невідповідною за жанром, оскільки є не новиною, а статтею.

Українська правда

У відповідності до стандартів укладено абсолютно більшу частину стрічки новин. В моніторинговий період було виявлено публікації, в яких чітко не відділені судження від фактів. 

Крім того, деякі новини є незбалансованими, наприклад:

Також у стрічці розміщено 1 матеріал, що не є відповідним за жанром, тобто є не новиною, а статтею.

Досліджена частина розділу новин містила і менш значні порушення професійних стандартів. Йдеться, перш за все, про порушення принципу презумпції невинуватості, коли особу визначають винною в злочині до рішення суду. 

Цензор.Нет

Майже вся досліджена частина новинного розділу відповідає професійним стандартам.

Втім, деякі новини можуть бути сумнівними з погляду достовірності через узагальнені посилання, та використання неверифікованих сторінок у соцмережах як джерел інформації.

Одна публікація потребує балансу, ще одна не відповідає за жанром, оскільки — це інтерв'ю. 

Ліга.net

Професійним стандартам укладання новинного розділу відповідає абсолютно більшість публікацій у дослідженій частині сайту. 

В стрічці новин Ліги порядка десяти публікацій з вибірки були невідповідними за жанром. Переважно це були статті. 

З погляду достовірності сумніви викликав матеріал, в якому не названо джерело. Ще один матеріал містив посилання на джерело, але залишається незрозумілим, звідки все ж назване джерело отримало інформацію і чи можна її вважати достовірною.

Питання по балансу викликали два матеріали у дослідженій частині сайту:

Також редакції варто звернути увагу на принцип презумпції невинуватості.

НОВИНИ, ЩО ВІДПОВІДАЮТЬ СТАНДАРТАМ НА РІВНІ ВІД 80 ДО 94%

NV

Згідно з професійними стандартами укладено більшу частину розділу “Новини”. Але 10% публікацій (переважно статті) не відповідають розділу за жанром.

Ще 4 матеріали визнано незбалансованими, при тому, що 3 з них були марковані неналежним чином.

У 3% новин вжито емоційно забарвлену лексику.

Один матеріал викликає сумнів у достовірності, хоч і посилається на публічну особу, оскільки залишається незрозумілим джерело інформації цієї особи. Принцип презумпції невинуватості порушено у 2 новинах.

Еспресо

Відповідною до професійних стандартів є більша частина новинної стрічки. Поряд із тим, 6% новин не відповідають стандартам достовірності: у одному випадку джерело інформації взагалі не названо, а у решті — узагальнено.

Жанру новин не відповідають 8% публікацій у дослідженній частині розділу. 

Два матеріали є незбалансованими, до того ж один з них має ознаки замовного.

Ще 5% стрічки складають новини, що містять інші порушення, здебільшого, йдеться про недотримання принципу презумпції невинуватості.

Кореспондент

Професійним стандартам відповідає абсолютно більша частина розділу “Новини”. У одній з новин новин судження не відділено належним чином від фактів. 

Ще 6% публікацій є недостовірними, при цьому, половина з них — астрологічні прогнози. 2 матеріали у дослідженій частині стрічки мають ознаки замовних.

До жанру новин не мають відношення 2% публікацій. Ще 4% місять інші порушенн стандартів, зокрема, недотримання презумпції невинуватості.

РБК-Україна

Абсолютна більшість матеріалів відповідає професійним стандартам. Поряд із тим 5% публікацій порушують стандарта балансу і мають ознаки замовних. 

4% матеріалів у дослідженні частині є статтями, відтак не відповідають вимогам до розділу “Новини” за жанром. Ще у 3% публікацій не не відділено належним чином судження від фактів.

Одна публікація викликає сумніви з погляду достовірності через посилання на скомпроментоване джерело — пропагандистське російське медіа. 

Крім того, 2% новин мають формулювання, що порушують принцип презумпції невинуватості.

Главком 

Переважна більшість матеріалів у розділі “Новини” відповідають професійним вимогам. 

7% новин виглядають сумнівними з погляду достовірності, оскільки мають узагальнені посилання на джерела інформації.

Не відповідають за жанром стрічці новин 2% публікацій, крім того, 1 має порушення балансу.

Ще 7% матеріалів мають інші невідповідності щодо професійних стандартів, здебільшого, порушують принцип презумпції невинуватості.

Гордон

Професійним стандартам відповідають переважна більшість публікацій у новинному розділі. 8% — є статтями та блогами, відтак виходять за межі жанру новин.

5% — матеріалів у дослідженій частині не є збалансованими, деякі з них мають ознаки замовних. 

3% публікацій є недостатньо достовірними через посилання на сумнівні джерела без перевірки.

УНІАН

Більша частина стрічки новин є відповідною до професійних стандартів. Водночас, 7% матеріалів не відділяють належним чином судження від фактів, або містять емоційно забарвлену лексику.

Недостовірними є 6% новин у дослідженній частині розділу. В одній з них не названо джерело інформації. Втім більша частина публікацій, визнаних недостовірними, — це гадання та астрологічні прогнози.

Ще 2% порушують принцип презумпції невинуватості.

НОВИНИ, ЩО ВІДПОВІДАЮТЬ СТАНДАРТАМ МЕНШЕ НІЖ НА 80%

Фокус

Більше половини матеріалів у дослідженій частині стрічки новин відповідають професійним стандартам. Водночас, 12 публікацій в стрічці є не новинами, а статтями. 

Судження не відділені від фактів належним чином у 6% новин.

Ще 2% мають сумнівну достовірність через узагальнені посилання на джерела. Стільки ж публікацій мають ознаки замовних, один з яких маркований, але некоректно. 

Інші порушення виявлені у 4% новин.

ТСН

Професійним стандартам відповідає більше половини новинного розділу. Але найбільша части порушень цих стандартів пов'язана з тим, що редакційна політика ТСН, схоже, не передбачає поваги до особистості. Йдеться, у першу чергу, про сексизм, і, на додачу, про порушення принципу презумпції невинуватості. Таких новин у дослідженій частині стрічки — 9%.

За жанром у розділ новин не вписуються 7% публікацій — статей, переважно, на тему побутових порад.

6% матеріалів у розділі є недостовірними.Такі новини, у більшості своїй, або мають узагальнені формулювання щодо джерел, або посилаються на не верифіковані сторінки у соцмережах. Сюди ж зараховано астрологічний прогноз.

Такий самий відсоток публікацій порушують вимогу чіткого відділення суджень від фактів. Один матеріал має ознаки замовного.

24 канал

Дещо більше половини розділу “Новини” цього сайту вписується у професійні стандарти. Водночас 18% його вмісту не є новинами — це, переважно, статті про городництвомодні тенденції, а також рецепти страв.

Крім того, 10% новин порушують стандарт відділення суджень від фактів та містять емоційно забарвлену лексику.

Ще 7% матеріалів є сумнівними з погляду достовірності. Більша частина таких новин вказують на джерела інформації узагальненими формулюваннями, а одна джерела не називає зовсім.

Obozrevatel

Професійним стандартам укладання розділу “Новини” відповідає менше половини дослідженої частини.

Найбільша частина, що їм не відповідають — 19% — за жанром є не новинами, а, здебільшого побутовими порадами та рецептами страв.

Крім того, на 12% стрічка новин складається з матеріалів з ознаками замовних. Ще 3% мають брак балансу.

У 7% відсотках матеріалів знехтувано відмежуванням суджень від фактів. 

6% — складають недостовірні публікації, зокрема, астрологічні прогнози. Таку ж долю становлять матеріали з іншими порушеннями, зокрема принципу презумпції невинуватості.

Telegraf

Менше половини стрічки новин відповідає професійним стандартам. 26% складають публікації, що не мають відношення до жанру новин. Бо, до прикладу, стаття “Як виростити хороший урожай полуниці” та рецепт “кабачкового торта” точно не є новинами.

Так само як не можуть бути достовірними новинами стилізовані під них астрологічні прогнози. Такі тексти, разом із матеріалами, що посилаються на не верифіковані сторінки соцмереж зараховані до недостовірних 9% розділу.

У 15% матеріалів розділу знехтувано межами між фактами та судженнями. 

Ще 3% мають брак балансу, один з них, з ознаками замовності.

*До вибірки моніторингу потрапили 16 популярних онлайн-медіа України: Суспільне, Цензор.Нет, Українська правда, РБК-Україна, Ліга.net, Главком, Гордон,  УНІАН, NV, Еспресо, Кореспондент.net, Фокус, ТСН, 24 канал, Obozrevatel, Telegraf. Були досліджені по 100 матеріалів у розділі "Новини" кожного сайту (загалом 1600 публікацій), розміщені від 11-ї години 23 травня 2023 року.

Колаж: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1589
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду