П’ять фільмів боротимуться за право представляти Україну на «Оскарі»

П’ять фільмів боротимуться за право представляти Україну на «Оскарі»

7 Вересня 2023
1180
7 Вересня 2023
17:54

П’ять фільмів боротимуться за право представляти Україну на «Оскарі»

1180
Український Оскарівський комітет завершив приймати заявки на участь у відборі на премію.
П’ять фільмів боротимуться за право представляти Україну на «Оскарі»
П’ять фільмів боротимуться за право представляти Україну на «Оскарі»

Пресслужба Української кіноакадемії повідомила про завершення приймання заявок для участі фільмів у відборі на премію «Оскар». Тепер УОК має розглянути всі заявки та обрати фільм, який представлятиме Україну на 96-ій премії «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Заявки надіслали автори таких фільмів:

«20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова, воєнного кореспондента й письменника. Фільм розповідає про початок повномасштабного вторгнення в Маріуполі: події, які точилися в місті протягом перших 20 днів, блокаду міста, бомбардування житлових кварталів та пологового будинку, а також обстріли, які не закінчувались. 

«Залізні метелики» режисера Романа Любого. Це спільний українсько-німецький документальний фільм. У картині згадують події 2014 року, а саме: збиття рейсу МН-17 малазійських авіаліній. Літак збили, коли він летів над тимчасово окупованим сходом України. Ракета, випущена з російського ЗРК «БУК», убила 298 осіб.

«Памфір» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука. Син головного героя, Леоніда, не хоче відпускати батька назад на заробітки, тому він вирішує спалити документи. Виникає пожежа, і Леонід має відшкодувати збитки. Тепер він вимушений згадати своє минуле — контрабандиста Памфіра, якому немає рівних.

«Терикони» режисера Тараса Томенка. Фільм про 15-річну Настю, дівчинку з посттравматичним синдромом. Вона живе в Торецьку — шахтарському містечку на лінії розмежування. Коли їй було десять, ракета, випущена в новорічну ніч, вбила батька та зруйнувала дім. Це фільм про дітей, які бачать війну не по телевізору.

«ШТТЛ» режисера Адрієна Волтера. Українсько-французька історична драма, яка зображує історію кохання  Юна і Мендель в маленькому єврейському містечку. Вони хочуть бути разом попри волю батьків, їм допомагає український хлопчик — Дем’ян. Ці події розгортаються у червні 1941-го, за добу до наступу нацистів.

Читайте також:

Рішення УОК буде оголошено відразу після засідання комітету, дата якого поки що невідома. Нагадаємо, що  Український Оскарівський комітет — це незалежне об'єднання професіоналів у галузі кіноіндустрії. Нинішній склад УОК налічує 11 членів Української кіноакадемії, яких обрали у 2022 році на два роки. Голова комітету — Валентин Васянович, режисер та оператор-постановник. Також членами УОК є Наріман Алієв, Роман Бондарчук (режисери), Пилип Іллєнко, Сергій Лавренюк, Олександр Максимчук, Юлія Сінькевич, Валерія Сочивець, Володимир Яценко (продюсери), Сергій Зленко (дистрибʼютор, кінодіяч) та Денис Буданов (кінознавець, кінокритик).

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1180
Читайте також
25.03.2023 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 063
15.03.2023 09:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
3 049
13.03.2023 02:03
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
6 367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду