detector.media
Артем Москаленко
«Детектор медіа»
07.09.2023 17:54
П’ять фільмів боротимуться за право представляти Україну на «Оскарі»
П’ять фільмів боротимуться за право представляти Україну на «Оскарі»
Український Оскарівський комітет завершив приймати заявки на участь у відборі на премію.

Пресслужба Української кіноакадемії повідомила про завершення приймання заявок для участі фільмів у відборі на премію «Оскар». Тепер УОК має розглянути всі заявки та обрати фільм, який представлятиме Україну на 96-ій премії «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Заявки надіслали автори таких фільмів:

«20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова, воєнного кореспондента й письменника. Фільм розповідає про початок повномасштабного вторгнення в Маріуполі: події, які точилися в місті протягом перших 20 днів, блокаду міста, бомбардування житлових кварталів та пологового будинку, а також обстріли, які не закінчувались. 

«Залізні метелики» режисера Романа Любого. Це спільний українсько-німецький документальний фільм. У картині згадують події 2014 року, а саме: збиття рейсу МН-17 малазійських авіаліній. Літак збили, коли він летів над тимчасово окупованим сходом України. Ракета, випущена з російського ЗРК «БУК», убила 298 осіб.

«Памфір» режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука. Син головного героя, Леоніда, не хоче відпускати батька назад на заробітки, тому він вирішує спалити документи. Виникає пожежа, і Леонід має відшкодувати збитки. Тепер він вимушений згадати своє минуле — контрабандиста Памфіра, якому немає рівних.

«Терикони» режисера Тараса Томенка. Фільм про 15-річну Настю, дівчинку з посттравматичним синдромом. Вона живе в Торецьку — шахтарському містечку на лінії розмежування. Коли їй було десять, ракета, випущена в новорічну ніч, вбила батька та зруйнувала дім. Це фільм про дітей, які бачать війну не по телевізору.

«ШТТЛ» режисера Адрієна Волтера. Українсько-французька історична драма, яка зображує історію кохання  Юна і Мендель в маленькому єврейському містечку. Вони хочуть бути разом попри волю батьків, їм допомагає український хлопчик — Дем’ян. Ці події розгортаються у червні 1941-го, за добу до наступу нацистів.

Читайте також:

Рішення УОК буде оголошено відразу після засідання комітету, дата якого поки що невідома. Нагадаємо, що  Український Оскарівський комітет — це незалежне об'єднання професіоналів у галузі кіноіндустрії. Нинішній склад УОК налічує 11 членів Української кіноакадемії, яких обрали у 2022 році на два роки. Голова комітету — Валентин Васянович, режисер та оператор-постановник. Також членами УОК є Наріман Алієв, Роман Бондарчук (режисери), Пилип Іллєнко, Сергій Лавренюк, Олександр Максимчук, Юлія Сінькевич, Валерія Сочивець, Володимир Яценко (продюсери), Сергій Зленко (дистрибʼютор, кінодіяч) та Денис Буданов (кінознавець, кінокритик).

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY