1 вересня старшокласників Сімферополя агітували вступати до армії Росії

1 вересня старшокласників Сімферополя агітували вступати до армії Росії

1 Вересня 2023
1810
1 Вересня 2023
23:55

1 вересня старшокласників Сімферополя агітували вступати до армії Росії

1810
Такі дії окупантів порушують низку норм міжнародного права.
1 вересня старшокласників Сімферополя агітували вступати до армії Росії
1 вересня старшокласників Сімферополя агітували вступати до армії Росії

1 вересня у тимчасово окупованому Криму школярів агітували вступати до лав російської армії, що порушує низку норм міжнародного права. Про це повідомив Голова правління «КримSOS» Олексій Тільненко.

«1 вересня під час «уроків патріотизму» у школах Сімферополя так звані "герої" так званої "спецоперації" розповідали про перспективи контрактної служби у лавах армії РФ. Таким чином учнів старших класів вербують до російської армії після завершення навчання. Агітуючи школярів вступати до лав армії РФ, окупанти нехтують щонайменше 6 нормами міжнародного права», — розповів Олексій Тільненко.

Голова правління «КримSOS» зазначив, що дії окупантів порушують низку міжнародних документів:

  1. Статтю 51 IV Женевської конвенції, яка забороняє державі-окупанту примушувати громадян окупованої території служити в окупаційній армії, а також забороняє будь-який тиск або пропаганду на користь добровільної військової служби.
  2. Воєнний злочин за статтею 8 (2)(a)(v) Римського статуту Міжнародного кримінального суду — примус громадянина окупованої території до військової служби в окупаційній армії.
  3. Воєнний злочин за статтею 8 (2)(b)(xv) Римського статуту Міжнародного кримінального суду — примус громадян окупованої території до участі у бойових діях проти власної держави.
  4. Статтю 20 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, яка забороняє будь-яку пропаганду війни.
  5. Статтю 2 Факультативного протоколу до Конвенції щодо участі дітей у збройних конфліктах, яка убезпечує осіб, які не досягли 18 років, від примусового призову на військову службу.
  6. Статтю 1 Факультативного протоколу до Конвенції щодо участі дітей у збройних конфліктах, яка убезпечує осіб, які не досягли 18 років, від безпосередньої участі у військових діях.

У «КримSOS» також нагадали, що в липні цього року Держдумою РФ була внесена поправка до закону про військову службу, яка дозволяє укладати контракти з тими, хто не проходив строкову службу, наприклад, з 18-річними підлітками, які тільки завершили школу.

Зазначимо, що керівник відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента України в Республіці Крим Євген Бондаренко заявив, що період когнітивної деокупації Криму займе від десяти років до одного покоління. Бондаренко, зокрема, наголосив на тому, що кремлівська влада ще з самого початку незаконної анексії Криму стала займатися героїзацією російських військових серед дітей. За його словами, вона робить це різними шляхами, і це є дійсно системною роботою.

Фото: «Укрінформ»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1810
Читайте також
31.07.2023 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 503
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду