«Солідарні з Україною»: Український ПЕН анонсував програму візитів іноземних журналістів та культурних діячів в Україну

«Солідарні з Україною»: Український ПЕН анонсував програму візитів іноземних журналістів та культурних діячів в Україну

31 Серпня 2023
619
31 Серпня 2023
17:17

«Солідарні з Україною»: Український ПЕН анонсував програму візитів іноземних журналістів та культурних діячів в Україну

619
Україну відвідають чотири делегації з Італії, Іспанії, Нідерландів та Франції, які зустрінуться з українськими організаціями, воєнними журналістами та митцями, а також відвідають деокуповані та прифронтові міста і села, постраждалі внаслідок російської агресії.
«Солідарні з Україною»: Український ПЕН анонсував програму візитів іноземних журналістів та культурних діячів в Україну
«Солідарні з Україною»: Український ПЕН анонсував програму візитів іноземних журналістів та культурних діячів в Україну

З вересня до кінця листопада 2023-го триватиме перший етап програми візитів іноземних журналістів та культурних діячів в Україну «In Solidarity With Ukraine» («Солідарні з Україною»), яку ініціює Український ПЕН спільно з Українським інститутом. Про це йдеться на сайті PEN Ukraine.

Як зауважили ініціатори, за допомогою цієї програми вони хочуть продемонструвати міжнародній спільноті наслідки злочинів російських військових проти України та її культури, а також надати учасникам делегацій відчуття контексту та розуміння нинішньої ситуації в Україні в умовах війни. 

«Ми започатковуємо візити в Україну акторів культури, журналістів, інфлюенсерів з різних куточків світу, аби не лише ми приїжджали в їхні країни та розповідали про війну та життя під час неї, але й щоб вони на власні очі це бачили, знайомились з українським мистецьким та громадянським середовищем та ставали нашими голосами у світі», — зазначив заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв.

Цьогоріч Україну відвідають чотири делегації з Італії, Іспанії, Нідерландів та Франції. 20 іноземних письменників, медійників, менеджерів та лідерів думок зустрінуться з українськими культурними та правозахисними організаціями, воєнними журналістами та митцями. Вони також відвідають деокуповані та прифронтові міста і села, що постраждали внаслідок російської агресії.

Організатори очікують, що після візиту учасники делегацій створюватимуть матеріали про Україну в міжнародних медіа, запускатимуть проєкти підтримки та встановлюватимуть зв'язки з українськими культурними, громадськими та правозахисними організаціями. 

Програма стартує 4 вересня з візиту італійської групи. До її складу ввійдуть: 

  • Роберта Зуніні (Roberta Zunini) — журналістка та письменниця, яка публікується  в італійських медіа L’Espresso, il Reportage, Il Fatto Quotidiano. З 2014 року висвітлює події в Україні для італійської аудиторії;
  • Франческо Кямулера (Francesco Chiamulera) — директор книжкового фестивалю Una Montagna di Libri. Після початку повномасштабної війни Росії проти України він досліджує український опір, документує перебіг війни та пам'ять про Голодомор.
  • Нона Міхелідзе (Nona Mikhelidze) — старша наукова співробітниця Інституту міжнародних відносин у Римі (Istituto Affari Internazionali), членкиня Європейської лідерської мережі (European Leadership Network), дослідниця міжнародних відносин із фокусом на ЄС та країни Східного партнерства;
  • Паола Педуцці (Paola Peduzzi) — журналістка медіа Il Foglio, спеціалізується на темі зовнішньої політики;
  • Крістіан Рокка (Christian Rocca) — головний редактор порталу Linkiesta, котрий щоденно пише про Україну. Спільно із New York Times Крістіан створив проєкт «Присвячується Україні» (Omaggio all’Ucraina).

Окрім цього, 6 вересня о 19:00 у просторі PEN Ukraine відбудеться публічна подія «Чи можуть демократії захистити себе?» за підтримки проєкту UkraineWorld. В англомовній дискусії візьмуть участь всі учасники делегації з Італії. Обговорення стосуватиметься випробувань, з якими зіштовхуються демократії, та стійкості на прикладі боротьби України.  Модеруватиме подію філософ, письменник, президент Українського ПЕН Володимир Єрмоленко.

Долучитися до заходу можна за попередньою реєстрацією у цій формі

Фото: Український ПЕН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
619
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду