АРМА відновила публічний доступ до Реєстру арештованих активів

АРМА відновила публічний доступ до Реєстру арештованих активів

25 Серпня 2023
901
25 Серпня 2023
14:51

АРМА відновила публічний доступ до Реєстру арештованих активів

901
АРМА відновила публічний доступ до відкритого блоку Реєстру, усунувши відомості про військові об'єкти та об’єкти критичної інфраструктури.
АРМА відновила публічний доступ до Реєстру арештованих активів
АРМА відновила публічний доступ до Реєстру арештованих активів

Національне агентство України з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА) відкрило доступ до Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні. Про це повідомила голова АРМА Олена Дума, передає «Укрінформ».

«Єдиний державний реєстр активів — це комплексна база даних про всі активи, які арештовані українськими правоохоронцями та судами у кримінальних справах. Мова не лише про активи, які перебувають в управлінні АРМА, йдеться про всі арештовані активи», — сказала Дума.

За її словами, відомості, які мають надходити до системи з інших державних реєстрів та баз даних, насамперед Реєстру судових рішень, впорядковано за різними категоріями. Наприклад, рухоме та нерухоме майно, транспорт, корпоративні права, інтелектуальна власність, грошові кошти та майнові комплекси.

Дума зазначила, що завдяки Реєстру можна дізнатись, що відбувається з тим чи іншим активом, зокрема, хто розслідує кримінальну справу, хто і коли наклав арешт, як АРМА управляє майном, на яку суму воно оцінене, за скільки продано на торгах, за яким договором передано управителю та скільки коштів надійшло до бюджету від управління. Реєстр дає можливість у режимі онлайн відстежувати абсолютно всі дії з активом: від його арешту до отримання державою доходу з управління.

За словами Думи, Реєстр загалом містить понад 129 тисяч записів про активи, з них 36 тисяч записів стосуються активів, переданих в управління АРМА, 829 записів стосуються заходів для оцінювання вартості активів, 1 144 записи про конкурсні відбори управителів тощо.

Голова АРМА зауважила, що відповідно до закону, система має відкриту частину, доступну для кожного користувача, та закриту, призначену для правоохоронців. Публічний доступ до відкритого блоку було обмежено через воєнний стан — аналогічні заходи стосувались більшості державних реєстрів, частина з яких досі закрита чи працює з обмеженням. Однак, сьогодення змушує адаптуватись до нових реалій.

Дума повідомила, що АРМА перевірила тисячі записів, щоб не допустити оприлюднення відомостей про військові об'єкти, обмежила інформацію про найменування та опис активів зі сфери критичної інфраструктури, а також провела консультації з усіма уповноваженими органами та врахувала їхні застереження. «І лише після досягнення повного консенсусу щодо можливості відкриття Реєстру публічний доступ до нього нарешті забезпечено», — сказала голова агентства.

Вона наголосила, що діяльність АРМА з управління активами буде прозорою для громадськості та міжнародних інституцій.

Нагадаємо, щоб не допустити використання ворогом інформації з відкритих реєстрів та баз даних, з початку дї в Україні режиму воєнного стану роботу більшості інформаційних систем зупинили або обмежили.

В липні Національне агентство України з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА) оголосило, що оприлюднить на своєму сайті всі документи та звіти про публічні закупівлі, розміщення яких передбачено Законом «Про доступ до публічної інформації». 

Фото: «Укрінформ» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
901
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду