Ексгенерала СБУ Шайтанова засудили на 12 років тюрми за держзраду

Ексгенерала СБУ Шайтанова засудили на 12 років тюрми за держзраду

14 Серпня 2023
1114
14 Серпня 2023
14:41

Ексгенерала СБУ Шайтанова засудили на 12 років тюрми за держзраду

1114
Генерал-майор Валерій Шайтанов працював на ФСБ. Він збирав і передавав росіянам інформацію про таємні операції на сході України у 2014 році та організовував убивство очільника батальйону Джохара Дудаєва.
Ексгенерала СБУ Шайтанова засудили на 12 років тюрми за держзраду
Ексгенерала СБУ Шайтанова засудили на 12 років тюрми за держзраду

Шевченківський районний суд Києва засудив колишнього працівника Служби безпеки України генерал-майора Валерія Шайтанова до 12 років ув'язнення за державну зраду та замах на вчинення терористичного акту. Про це повідомили пресслужби СБУ та Офісу генпрокурора.

Слідство встановило, що Шайтанов, який був одним із колишніх керівників Центру спеціальних операцій «А» СБУ, перебував на агентурному зв’язку під псевдонімом «Бобиль» із полковником ФСБ Росії Ігорем Єгоровим.

Останній під позивним «Ельбрус» був одним із організаторів окупації та розгортання терористичної діяльності на сході України влітку 2014 року.

За інформацією СБУ, Єгоров до 2014 року регулярно відвідував Україну для участі в заходах міжвідомчої взаємодії ФСБ та СБУ й налагоджував контакти зі старшими офіцерами української спецслужби. Саме там він і завербував Шайтанова.

Слідчі встановили, що Шайтанов збирав і передавав росіянам інформацію про таємні операції під час війни на сході України, а також хто зі співробітників СБУ був задіяний у цих операціях.

Крім того, за завданням російських спецслужб, Шайтанов підшуковував осіб серед колишніх працівників СБУ для вчинення теракту.

Його метою було вбивство майора ЗС Чеченської Республіки Ічкерія, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва. Тоді правоохоронці запобігли цьому вбивству.

Шайтанова визнали винним також у незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Його засуджено до 12 років за ґратами з конфіскацією майна за ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

Контррозвідка СБУ затримала Шайтанова у квітні 2020 року в результаті багатоетапної спецоперації. Згодом суд узяв ексгенерала під варту. Розгляд справи тривав із жовтня 2020 року, коли слідчі скерували обвинувальний акт до суду.

Валерій Шайтанов — колишній генерал-майор СБУ. У березні 2008 року він був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. У квітні 2014-го у складі підрозділу «Альфа» вів переговори з керівником терористичного формування «Восток» Олександром Ходаковським. У серпні 2015 року нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, восени — керував групою, яка затримувала у Дніпрі заступника голови Дніпропетровської ОДА й голову партії «Укроп» Геннадія Корбана.

Фото: Офіс генпрокурора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1114
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду