detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
27.07.2023 15:55
Суд продовжує розгляд справи проти загиблого воїна про напад на журналіста підсанкційного каналу «Наш»
Суд продовжує розгляд справи проти загиблого воїна про напад на журналіста підсанкційного каналу «Наш»
У 2021 році Юрій Горовець вирвав у журналіста проросійського каналу мікрофон та двічі вдарив його кулаком по обличчю, а в грудні загинув у лавах ССО. Адвокат каже, що прокуратура сама має відмовитись від обвинувачення. Прокуратура відповідає: відмовиться, якщо в процесі розгляду переконається, що обвинувачення не підтверджується.

Шевченківський районний суд Києва продовжує розглядати справу про напад на працівника проросійського телеканалу «Наш», який стався ще в 2021 році, попри те, що обвинувачений у справі Юрій Горовець загинув у лавах ССО на російсько-українській війні. Про це повідомила громадська діячка і волонтерка Оксана Корчинська.

Як розповідають «Ґрати», інцидент стався 4 лютого 2021 року. Тоді біля Шевченківського управління поліції Києва відбулася сутичка між протестувальниками від партії «Братство», які вимагали звільнення побратимів, заарештованих під час акції біля офісу проросійського  телеканалу «Наш», і працівниками цього каналу, що приїхали висвітлити подію.

У результаті сутички працівник каналу «Наш» Олексій Пальчунов заявив, що постраждав фізично. За версією прокуратури, саме Юрій Горовець вирвав у Пальчунова мікрофон та двічі вдарив його кулаком по обличчю.

У червні 2021 року слідство оголосило Горовцю підозру в перешкоджанні журналістській діяльності (ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України) та побитті журналіста (ч. 2 ст. 345-1 ККУ). У липні 2021 року суд  призначив йому запобіжний захід на два місяці — з'являтися за вимогою до слідчого та прокурора. Вирок суд не ухвалив досі.

25 грудня 2022 року Юрій Горовець (позивний «Святоша») загинув під час диверсійного виходу у складі Сил спеціальних операцій на територію Брянської області Росії. Однак розгляд його справи триває.

Як повідомила Оксана Корчинська, останнє засідання відбулось 14 липня, а наступне суд призначив на 12 вересня. За її словами, адвокати двічі подавали клопотання про відмову прокуратури від обвинувачення і двічі в прокуратурі відмовляли.

Адвокат Горовця Ігор Волошин у коментарі «Детектору медіа» розповів, що суд може закрити справу, адже кримінально-процесуальний кодекс дозволяє це у зв’язку зі смертю обвинуваченого, хіба що родичі померлого вимагають його реабілітації. Тож захист виступає за те, щоб продовжувати розгляд справи.

«Ми за те, щоб продовжувати розгляд справи і щоб сама прокуратура звернулась до суду з клопотанням про відмову від підтримання державного обвинувачення в суді. Однак прокуратура відмовляється. На наші клопотання щодо закриття провадження реагує, що не вважають це за доцільне», — сказав адвокат.

У відповідь на запит «Детектора медіа» у Шевченківській окружній прокуратурі Києва, яка веде цю справу, повідомили, що прокурор відмовиться від обвинувачення, якщо переконається, що висунуте обвинувачення не підтверджується, у процесі судового розгляду.

«Відповідно до ч. 1 ст. 30 КПК України, якщо в результаті судового розгляду прокурор дійде переконання, що пред’явлене особі обвинувачення не підтверджується, він після виконання статті 341 цього Кодексу повинен відмовитись від підтримання державного обвинувачення і викласти мотиви відмови у своїй постанові», — йдеться у відповіді на запит.

Нагадаємо, канал «Наш» опосередковано належить Євгенію Мураєву, проросійському політику, народному депутату України VII і VIII скликань. Наприкінці 2021 року щодо нього та низки інших проросійських каналів запровадили санкції.

8 червня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії телеканалів «Наш», «Максі ТВ», «112», NewsOne, ZIK, UkrLive та Перший незалежний. Усі ці канали та їх юридичні особи перебувають у санкційних списках. Крім того, Нацрада намагається через суд стягнути штрафи з каналів Медведчука та Мураєва на суму 460 тисяч гривень.

Перевірки та моніторинг Нацради підтвердили порушення з боку каналу «Наш», в ефірі якого колишня народна депутатка Олена Бондаренко називала українських військових злочинцями та порушниками присяги. «Детектор медіа» докладно обґрунтовував причетність деяких ведучих до поширення російської пропаганди.

Фото Юрія Горовця / соцмережі

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY