Медіарух відповів міжнародним організаціям, які назвали роспропагандиста Журавльова «ще одним загиблим на війні журналістом»

Медіарух відповів міжнародним організаціям, які назвали роспропагандиста Журавльова «ще одним загиблим на війні журналістом»

24 Липня 2023
2388
24 Липня 2023
21:29

Медіарух відповів міжнародним організаціям, які назвали роспропагандиста Журавльова «ще одним загиблим на війні журналістом»

2388
Медійна спільнота України вкотре наголосила: пропагандисти є прямими антагоністами журналістів.
Медіарух відповів міжнародним організаціям, які назвали роспропагандиста Журавльова «ще одним загиблим на війні журналістом»
Медіарух відповів міжнародним організаціям, які назвали роспропагандиста Журавльова «ще одним загиблим на війні журналістом»

Українські журналісти і медійні організації, учасники Медіаруху, закликали міжнародні організації не плутати журналістів з пропагандистами — активними учасниками російської агресії проти України.

Таким чином медіаспільнота України відреагувала на заяви ЮНЕСКО та Міжнародної федерації журналістів, у яких вони назвали нещодавно вбитого громадянина РФ Ростислава Журавльова, працівника кремлівської інформаційної агенції «РИА Новости», 14-м журналістом, що загинув з початку війни в Україні», і закликали невідкладно розслідувати його загибель. 

«Ми, українська медійна спільнота, нагадуємо міжнародним організаціям про те, що пропагандисти є прямими антагоністами журналістів. Саме їхні дії призводять до знищення свободи слова і гонінь на медійників, які працюють з дотриманням принципів свободи слова та професійних стандартів. Російські медіаорганізації та їх співробітники, які є активними виробниками пропаганди та учасниками військової агресії Росії проти України, мають понести справедливе покарання за свої дії, які призвели до розпалювання війни і масового знищення українських громадян», — йдеться у заяві Медіаруху. 

Пропагандист Ростислав Журавльов, наголошується в ній, особисто брав участь в агресії проти України у складі збройних формувань, зокрема, в захопленні українських адміністративних будівель на Донеччині в 2014 році. Доказом цього є численні фотографії Журавльова зі зброєю, нацистською символікою та його дописи, які свідчать про те, що він активно долучився до російської окупації України. 

Медіарух проінформував міжнародні організації про те, що РИА є державною інформаційною агенцією, яка повністю контролюється та фінансується російською владою. Це частина пропагандистського конгломерату «Россия сегодня» під керівництвом Дмитра Кисельова, до яких застосовані міжнародні санкції та які проактивно продукують фейк-ньюз та дезінформацію щодо подій в Україні. 

«Роками пропаганда Кремля, зокрема, агенція “РИА Новости”, готувала ґрунт до російського вторгнення і розкручувала наративи про буцімто захоплення влади в Україні нацистами та нібито розквіт нацизму в усій державі», — зауважують представники української медіаспільноти. 

На співробітниках подібних організацій, зауважують вони, лежить пряма відповідальність за злочинну війну Росії проти України. Численні соціологічні дослідження демонструють чітку кореляцію між споживанням державних інформаційних ресурсів та підтримкою дій російської армії в Україні. Всі виправдання пропагандистів на кшталт того, що вони просто представляли аудиторії «певну точку зору», мають бути рішуче відкинуті. 

Медіарух закликав міжнародні організації відкрито засудити російську державну пропаганду і визнати її такою, що становить загрозу миру і є актом агресії, відповідно до статті 30 Статуту ООН.

Довідково: Медіарух — спільнота, що  об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», NV, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації «Незалежна медійна рада», «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом доєдналися інші організації та окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. 

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2388
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду