Звичка погрожувати: За час повномасштабної війни Медведєв 57 разів вдавався до ядерного шантажу

Звичка погрожувати: За час повномасштабної війни Медведєв 57 разів вдавався до ядерного шантажу

11 Липня 2023
1982
11 Липня 2023
15:23

Звичка погрожувати: За час повномасштабної війни Медведєв 57 разів вдавався до ядерного шантажу

1982
Пік погроз припав на березень цього року, коли МКС видав ордер на арешт Путіна.
Звичка погрожувати: За час повномасштабної війни Медведєв 57 разів вдавався до ядерного шантажу
Звичка погрожувати: За час повномасштабної війни Медведєв 57 разів вдавався до ядерного шантажу

Практично на кожний інформаційний привід експрезидент Росії, заступник секретаря Радбезу РФ Дмитро Медведєв реагує однаково — обіцяє, що Росія застосує ядерну зброю або вдарить по українських АЕС. Видання «Слово і діло» дослідило кількість ядерних попереджень Медведєва, а також частоту та приводи їх озвучення.

У більшості випадків Медведєв поширює погрози через свій телеграм-канал, створений у березні 2022 року. За підрахунками «Слова і діла», з того часу він 57 разів погрожував Україні і світу ядерним апокаліпсисом.

У березні 2022 року Медведєв тричі обіцяв, що Росія застосує ядерну зброю, та прогнозував «великий ядерний вибух». У квітні того ж року була лише одна погроза, пов’язана з наміром Швеції та Фінляндії приєднатися до НАТО. «Громадська думка Швеції та Фінляндії щодо необхідності вступу до НАТО розколота приблизно навпіл. І це за максимальних зусиль доморослих пропагандистів. Ніхто з розсудливих людей не хоче підвищення цін та податків, посилення напруженості вздовж кордонів, “Іскандерів”, гіперзвуку та кораблів із ядерною зброєю буквально на відстані витягнутої руки від власного будинку», — заявляв тоді російський політик. Фінляндія, нагадаємо, вже офіційно стала членом Альянсу.

Три ядерні погрози пролунали від Медведєва у травні минулого року. Наприклад, він заявив, що постачання Україні західної зброї та техніки «підвищує ймовірність прямого та відкритого конфлікту НАТО з Росією замість “війни за довіреністю”, що ведеться ними, і такий конфлікт завжди має ризик переходу в повноцінну ядерну війну».

У червні 2022-го Медведєв чотири рази погрожував ядерною зброєю, у липні й серпні — по три рази. Минулого вересня на тлі провалів російської армії на фронті та успішного контрнаступу ЗСУ у Харківській області кількість погроз Медведєва зросла до шести.

Незадовго до проведення псевдореферендумів на окупованих територіях експрезидент згадав, що Росія потім зможе використати «всі сили самозахисту». А після них Медведєв назвав бажання України швидше вступити до НАТО «прискоренням початку третьої світової війни».

У жовтні 2022 року Медведєв лише раз згадав про ядерну зброю, а в листопаді — п'ять разів (знову далися взнаки невдачі на фронті та звільнення Україною Херсона). Наступного місяця експрезидент РФ збавив оберти до однієї погрози. А вже на початку 2023 року повернувся до улюбленої теми з посиленим завзяттям: у січні було чотири ядерні погрози, у лютому — три, одна з яких перед черговою зустріччю «Рамштайн» («Програш ядерної держави у звичайній війні може спровокувати початок ядерної війни», — стверджував Медведєв).

Пік ядерних погроз експрезидента РФ припав на березень 2023 року — десять за місяць. У 20-х числах березня він говорив про це майже щодня, що не дивно: 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна.

Потім Медведєв знов ущух: у квітні цього року від нього пролунало чотири ядерні погрози, у травні — дві, у червні — одна. Цього місяця скандальний російський політик уже тричі говорив про ядерку. Зокрема, знову заявив, що ядерний апокаліпсис «не лише можливий, а ще й цілком імовірний». 5 липня Медведєв сказав, що будь-яку війну можна завершити дуже швидко — «або якщо підписано мирний договір, або якщо зробити те, що зробили американці 1945 року, коли вони використовували свою ядерну зброю».

«Кожного місяця Медведєв робить кілька “ядерних” заяв. Він — рупор російського ядерного апокаліпсису, це є його завданням. Але те, що він каже, — це не думки Путіна», — говорить військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. За його словами, Медведєв повинен видати від трьох до семи заяв подібного характеру на місяць. «Різні пропагандисти в Росії мають різні методички, наративи, які вони повинні ретранслювати. Наприклад, Дмитро Рогозін постійно каже, що в Росії найкраща у світі зброя. Тобто у кожного — своя сфера відповідальності. Для Медведєва — це сфера ядерного апокаліпсису. Така йому відведена роль», — цитує експерта TСН.

Читайте також:

Фото: твітер Дмитра Медведєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1982
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду