detector.media
11.07.2023 11:15
Тотальна заборона: від сьогодні в Україні не можна рекламувати тютюнові вироби та електронні сигарети
Тотальна заборона: від сьогодні в Україні не можна рекламувати тютюнові вироби та електронні сигарети
Порушників законодавства очікує штраф до 30 тисяч гривень.

Сьогодні, 11 липня, в Україні починає діяти повна заборона реклами та виробництва для внутрішнього ринку пристроїв для куріння, електронних сигарет, рідин та контейнерів до них.

Саме з цієї дати набуває чинності закон №1978 «Про внесення змін до деяких законів України про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну», який Верховна Рада ухвалила наприкінці 2021 року, повідомляє Держпродспоживслужба.

Зокрема, закон забороняє:

Відповідальність за порушення законодавства передбачає штраф у розмірі до 30 тис. грн за кожний факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу таких виробів.

У разі повторного порушення протягом року штраф збільшується до 50 тис. гривень.

Також закон забороняє продаж тютюнових виробів з певними добавками, сигарет і тютюну для самокруток, рідин до е-сигарет з нікотином або без.

Держпродспоживслужба нагадує, що з квітня 2023 року відновлено контроль за дотриманням антитютюнового законодавства. Підставами для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері антитютюнового законодавства є: самостійне звернення суб’єкта господарювання; доручення прем'єр-міністра України й звернення фізичної особи.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, щорічна смертність від хвороб, спричинених курінням, в Україні сягає 130 тисяч осіб.  

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає тютюнову епідемію однією з найбільших загроз громадському здоров’ю, з якими коли-небудь стикався світ. Щороку вона приносить смерть більше ніж 8 мільйонам людей, у тому числі близько 1,2 мільйона смертей спричинені пасивним курінням.

Понад 80% з 1,5 мільярда споживачів тютюну по всьому світу проживають у країнах з низьким та середнім рівнем доходу, де тягар захворюваності та смертності — найважчий. 

Читайте також: 

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», з 1 липня 2022 року відповідно до Закону України № 1019-IX електронні сигарети (ТВЕНи, glo, IQOS) прирівнюються до «тютюнових виробів». Їх заборонено рекламувати, а упаковки таких сигарет мають містити медичні попередження про шкоду для здоров'я.

«Детектор медіа» у співпраці з Центром демократії і верховенства права проводив щоквартальний моніторинг прихованої реклами електронних сигарет у медіа.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY