На каналі «FreeДом» стартував документальний проєкт «Сокровища нации»

На каналі «FreeДом» стартував документальний проєкт «Сокровища нации»

10 Липня 2023
1005
10 Липня 2023
15:55

На каналі «FreeДом» стартував документальний проєкт «Сокровища нации»

1005
Проєкт розповідає про те, як Росія століттями створювала міф про велич своєї історії і культури, грабуючи поневолені народи та знищуючи їхню самоідентичність.
На каналі «FreeДом» стартував документальний проєкт «Сокровища нации»
На каналі «FreeДом» стартував документальний проєкт «Сокровища нации»

В ефірі телеканалу «FreeДом» відбулася прем’єра документального проєкту власного виробництва «Сокровища нации» з Денисом Похилою. «Сокровища нации» — це документальний цикл, адресований, у першу чергу, корінним народам Росії. Він демонструє, як Московія, а потім і Російська імперія привласнювала їхні національні скарби, проводила насильницьку асиміляцію, стирала історичну пам’ять, —- розповідають автори дослідження.

Кожен епізод «Сокровищ нации» буде присвячено одному з корінних народів Росії. У першому випуску йдеться про долю татар Казані. Вони є жертвами колоніальної політики Московії вже п’ять століть. Герої проєкту розповідають, як колонізатори намагались і намагаються видавати вкрадені у татар унікальні національні скарби за свої, виставляють їх у російських музеях, показують усьому світу як надбання Росії.

«Торік ми запустили документальний проєкт "Народ". Він сфокусований на поточній ситуації в національних автономіях у контексті війни РФ проти України. "Народ" — це поштовх для представників корінних народів Росії замислитись, чому Кремль, який колись захопив їхню землю, тепер посилає їх на смерть у чужу країну заради своїх хворобливих ідей та амбіцій, пригадати історію власної боротьби з колонізаторами і зрозуміти, що звільнення можливе. "Сокровища нации" доповнюють цю лінійку. Тут ми показуємо, як, привласнюючи чужу культурну спадщину, чужі ресурси, Москва сторіччями створювала і просувала міф про свою "велику культуру" та стародавню історію», — говорить Юлія Островська, генеральна директорка державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України», до складу якого входить телеканал «FreeДом».

Документальний проєкт «Сокровища нации» виходитиме в ефірі каналу «FreeДом» раз на місяць, по суботах о 14:00. Також його можна подивитись на сайті та ютуб-каналі «FreeДом».

Канал  «FreeДом» входить до складу державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» і орієнтований на російськомовних глядачів за межами України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1005
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду