detector.media
10.07.2023 15:55
На каналі «FreeДом» стартував документальний проєкт «Сокровища нации»
На каналі «FreeДом» стартував документальний проєкт «Сокровища нации»
Проєкт розповідає про те, як Росія століттями створювала міф про велич своєї історії і культури, грабуючи поневолені народи та знищуючи їхню самоідентичність.

В ефірі телеканалу «FreeДом» відбулася прем’єра документального проєкту власного виробництва «Сокровища нации» з Денисом Похилою. «Сокровища нации» — це документальний цикл, адресований, у першу чергу, корінним народам Росії. Він демонструє, як Московія, а потім і Російська імперія привласнювала їхні національні скарби, проводила насильницьку асиміляцію, стирала історичну пам’ять, —- розповідають автори дослідження.

Кожен епізод «Сокровищ нации» буде присвячено одному з корінних народів Росії. У першому випуску йдеться про долю татар Казані. Вони є жертвами колоніальної політики Московії вже п’ять століть. Герої проєкту розповідають, як колонізатори намагались і намагаються видавати вкрадені у татар унікальні національні скарби за свої, виставляють їх у російських музеях, показують усьому світу як надбання Росії.

«Торік ми запустили документальний проєкт "Народ". Він сфокусований на поточній ситуації в національних автономіях у контексті війни РФ проти України. "Народ" — це поштовх для представників корінних народів Росії замислитись, чому Кремль, який колись захопив їхню землю, тепер посилає їх на смерть у чужу країну заради своїх хворобливих ідей та амбіцій, пригадати історію власної боротьби з колонізаторами і зрозуміти, що звільнення можливе. "Сокровища нации" доповнюють цю лінійку. Тут ми показуємо, як, привласнюючи чужу культурну спадщину, чужі ресурси, Москва сторіччями створювала і просувала міф про свою "велику культуру" та стародавню історію», — говорить Юлія Островська, генеральна директорка державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України», до складу якого входить телеканал «FreeДом».

Документальний проєкт «Сокровища нации» виходитиме в ефірі каналу «FreeДом» раз на місяць, по суботах о 14:00. Також його можна подивитись на сайті та ютуб-каналі «FreeДом».

Канал  «FreeДом» входить до складу державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» і орієнтований на російськомовних глядачів за межами України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY