BBC:  Акаунти Twitter Blue  розповсюджують фейки про російсько-українську війну

BBC: Акаунти Twitter Blue розповсюджують фейки про російсько-українську війну

9 Липня 2023
1187

BBC: Акаунти Twitter Blue розповсюджують фейки про російсько-українську війну

1187
Пресслужба Twitter відмовилася коментувати ВВС ситуацію щодо поширення дезінформації.
BBC:  Акаунти Twitter Blue  розповсюджують фейки про російсько-українську війну
BBC:  Акаунти Twitter Blue  розповсюджують фейки про російсько-українську війну

Користувачі соцмережі «Твіттер» із синьою галочкою, які платять за просування свого контенту іншим користувачам, поширюють дезінформацію про війну РФ в Україні. Про це повідомляє BBC  з посиланням на власне дослідження.

Зокрема, зазначається, що у твітері  було опубліковано багато постів з дезінформацією щодо нещодавніх заворушень у Франції. При цьому одне вірусне повідомлення минулого тижня стосувалося військової допомоги США Україні.

До публікації було додано скриншот, який виглядав як заголовок із сайту новин та містив фото двох гвинтівок.

«Французьку поліцію обстріляли з американських гвинтівок, які, можливо, прийшли з України», — повідомляв заголовок. Кілька твітер-акаунтів із підписками Blue поділилися цією публікацією, яку переглянули понад мільйон разів.

BBC Verify відстежила, що це повідомлення походить з  прокремлівських телеграм-каналів. А фото гвинтівок, використане в дописі, вперше з’явилося ще у 2012 році в російському військовому блозі, де розповідалося  про змагання зі стрільби на полігоні під Москвою. BBC констатує, що не змогла знайти жодної онлайн-статті із заголовком і зображенням, яке поширювалось у твітері.

За інформацією видання, кілька облікових записів у твітері з синьою галочкою нещодавно також поширили заяву про те, що Росія виявила в Україні «фабрики немовлят».

«Кажуть, що дітей віком від двох до семи років "вирощують на фабричних фермах" і або відправляють до "дитячих секс-борделів", або збирають їхні органи та продають на Заході», — уточнюється в дослідженні.

BBC Verify відстежила походження «претензії у статті, опублікованій у березні  The People's Voice, альтернативною назвою для YourNewsWire, яку організації,  що займаються перевіркою фактів, назвали одним із найбільших виробників фейкових новин в інтернеті». Видання зазначає, що російський уряд і підконтрольні Кремлю ЗМІ «мають історію просування необґрунтованих заяв про незаконне вилучення органів в Україні».

ВВС також виявила дезінформацію стосовно ракетного удару по Краматорську  27 червня.

Одразу після атаки в дописі облікового запису з підпискою на Twitter Blue, який позиціонує себе як джерело новин, стверджувалося, що удар був  помилково завданий Україною та влучив у військові казарми, де «перебували війська НАТО та іноземні найманці».

«Ракета Storm Shadow раптово різко змінила траєкторію, потрапивши в Краматорськ, знищила казарми українських військових, де перебували іноземні солдати та найманці», — йдеться у твіті.

Пост переглянуто понад мільйон разів.

Журналісти повідомили, що жодних доказів того, що ракета була запущена українською стороною, та факту її влучання у військову казарму немає.

Видання інформує і про те, що пости про «скасування» Володимиром Зеленським виборів в Україні нещодавно також стали вірусними у твітері.

Як доказ намірів «скасувати вибори» дописувачі наводили висловлювання українського президента в інтерв’ю ВВС наприкінці червня.

Журналісти ВВС подають цитату Зеленського з цього інтерв’ю, а саме — його відповідь на запитання, чи відбудуться у 2024 році вибори в Україні: «Якщо ми виграємо [війну], то вони будуть. Це означає, що не буде воєнного стану, не буде війни. Вибори мають бути в мирний час, коли немає ніякої війни, відповідно до закону».

Коментуючи відповідь президента України, колишній ведучий Fox News Такер Карлсон, який критикував допомогу США Україні, сказав у своєму нещодавно запущеному шоу в твітері, що «коментарі пана Зеленського довели, що він покінчив з демократією в Україні».

Облікові записи Twitter Blue на подібну тему поширювалися сотні тисяч разів.

У зв'язку з цим ВВС нагадала, що  Конституція України забороняє розпуск парламенту «та національні вибори під час воєнного стану, тобто чинний президент і парламент залишатимуться при владі до закінчення періоду  воєнного стану».

«Пресслужба Twitter підтвердила отримання нашого запиту, але відмовилася від коментарів», — таким повідомленням ВВС підсумовує свою публікацію.

Нагадаємо, що відразу після ракетного удару по Краматорську ввечері 27 червня російські ЗМІ, які транслюють прокремлівську риторику, поширили інформацію про те, що цього удару завдали саме російські військові — начебто «по місцю проживання натовських інструкторів у Краматорську». У такий спосіб пропагандисти намагалися перекласти відповідальність за черговий теракт, скоєний росіянами, на жертву, тобто на Україну. Також  росіяни хотіли довести, що «не завдають ударів по цивільній інфраструктурі». Внаслідок влучання однієї з ракет у кафе «RІА» в центрі Краматорська загинуло 13 людей, серед них 4 дитини, 59 людей було поранено. 1 липня від ран, отриманих унаслідок цього удару, у лікарні ім. Мечникова у Дніпрі померла Вікторія Амеліна, українська письменниця та громадська діячка, яка документувала злочини армії РФ.

Про те, що президент Володимир Зеленський «відмовився» від проведення виборів в Україні, кремлівські пропагандисти заявляли і в червні. Мовляв, у  такий спосіб він «узурпував» владу та проігнорував демократичні норми. Подібними меседжами «рупори» Путіна намагаються дискредитувати президента України та викликати недовіру до нього.   

Що стосується ексведучого Fox News Такера Карлсона, який 7 червня з'явився у твітері  зі своїм новим шоу, то в першому ж випуску він звинуватив Україну у підриві дамби Каховської ГЕС та в корупції. Також блогер зманіпулював словами американського сенатора Ліндсі Грема та заявив про «вбивство цілого народу», маючи на увазі росіян.

У контесті масових заворушень у Франції, які розпочалися 27 червня після вбивста поліцейським 17-річного Нахеля Мерзука, російська пропагандистка Наталія Осс  у своєму телеграм-каналі «OSSиноегнездо» закликала Росію використати свою агентуру, щоби роздмухати заворушення у Франції та розпалити там громадянську війну.



Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1187
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду