Кіберфахівці СБУ заблокували десятки фейкових акаунтів головкома Сирського

Кіберфахівці СБУ заблокували десятки фейкових акаунтів головкома Сирського

4 Квітня 2024
1357
4 Квітня 2024
14:36

Кіберфахівці СБУ заблокували десятки фейкових акаунтів головкома Сирського

1357
За словами начальник Департаменту кібербезпеки СБУ, Росія систематично атакує Україну на інформаційному полі — в один з місяців запустили понад тисячу різноманітних інформатак на різних майданчиках.
Кіберфахівці СБУ заблокували десятки фейкових акаунтів головкома Сирського
Кіберфахівці СБУ заблокували десятки фейкових акаунтів головкома Сирського

Українські правоохоронці виявили та заблокували десятки фейкових сторінок у соцмережах під іменем Олександра Сирського після того, як він був призначений Головнокомандувачем Збройних сил України. Про це розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв'ю інформаційному агентству «Укрінформ».

Фейкові акаунти Сирського намагались видавати за його офіційні сторінки в соцмережах. Крім того, правоохоронці постійно фіксували інформаційно-психологічні операції стосовно інших представників керівництва ЗСУ.

За словами Вітюка, було багато інформаційних атак і спроб зламу акаунтів ексголовкома Валерія Залужного. Цим займаються російські спецслужби та їхні підрозділи, які проводять пропагандистську діяльність і свої ІПСО.

«Був місяць, коли, за нашими підрахунками, росіяни запустили понад тисячу різноманітних інформаційних атак на різних майданчиках», — зазначив представник СБУ. 

Крім того, Росія також регулярно проводить інформаційні кампанії для дискредитації самої Служби безпеки, каже Вітюк. Він стверджує, що зараз готують інформатаку проти нього особисто — намагатимуться зманіпулювати його персональними даними щодо місця проживання, нерухомості й діяльності його дружини та батьків.

Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ також розповів про випадки, коли дискредитаційні матеріали про українських діячів, які українські кіберфахівці знаходили в результаті злому пристроїв високопосадовців ФСБ, згодом у точно такій же формі поширювали в Україні місцеві лідери громадської думки. «Коли ми перевірили цю інформацію, то зрозуміли, що наші активісти були використані ворогом “в темну”, навіть не усвідомлюючи цього. Тобто Росія навчилася якісно “запаковувати” будь-які фейкові матеріали, коли бере 5 відсотків фактажу і розбавляє його 95 відсотками інтерпретації та маніпуляцій», — каже Вітюк.

За його словами, Росія систематично атакує Україну не лише на фронті, а й на інформаційному полі. За день можуть бути десятки атак. СБУ, за твердженням Вітюка, робить усе можливе, щоб ворогу не вдалося розхитати ситуацію всередині країни, але «людям треба бути напоготові, вмикати критичне мислення й аналізувати інформацію».

Раніше повідомлялось про те, що в телеграмі з'явилися фейкові канали та чатботи, які збирають персональні дані користувачів від імені Пенсійного фонду України.

Читайте також:

На фото — начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк

Фото: «Укрінформ»



Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1357
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду