США знайшли спосіб, як протидіяти іноземній дезінформації, не порушуючи свободи слова

США знайшли спосіб, як протидіяти іноземній дезінформації, не порушуючи свободи слова

27 Лютого 2024
1571
27 Лютого 2024
03:32

США знайшли спосіб, як протидіяти іноземній дезінформації, не порушуючи свободи слова

1571
У США, на відміну від Євросоюзу, не можуть вказувати соцмережам, як їм поводитися. Тож дезінформацію, зокрема російську, в соціальних мережах та медіа пропонують маркувати.
США знайшли спосіб, як протидіяти іноземній дезінформації, не порушуючи свободи слова
США знайшли спосіб, як протидіяти іноземній дезінформації, не порушуючи свободи слова

США оголосили про започаткування глобальної коаліції демократій для боротьби з дезінформацією іноземних урядів. Інформація від урядів Китаю, Росії та Ірану повинна бути маркована, щоби люди розуміли, хто саме за нею стоїть. Про створення коаліції повідомив спеціальний представник з питань недержавної пропаганди та дезінформації Центру глобальної взаємодії (GEC) Державного департаменту Джеймс Рубін, пише The Guardian

США, Велика Британія та Канада вже підписали офіційну рамкову угоду.  Вашингтон сподівається, що до неї приєднається більше країн. За словами Джеймса Рубіна, коаліція сподівається «відокремлювати інформаційні маніпуляції від простих старих точок зору, на які інші уряди мають право, навіть якщо ми не погоджуємося з ними». 

Фокус GEC буде винятково на дезінформації з боку іноземних держав. Окрім розробки глобальних стратегій, Центр глобальної взаємодії працює над викриттям прихованих операцій з дезінформації, таких як російська операція в Африці з дискредитації служб охорони здоров’я США.

У рамковій угоді країни визначили, що протидіятимуть маніпуляціям з боку іноземних держав, щоби боротися з дезінформацією як загрозою національній безпеці, що вимагає скоординованої відповіді уряду та громадянського суспільства.

Рубін повідомив, що коаліція хоче допомагати поширенню тієї інформації, яка заснована на фактах, але водночас буде маркувати інформаційні операції, за якими стоїть уряд Китаю або Кремль: «Ми хочемо просувати більше інформації, що ґрунтується на фактах, але водночас знаходити способи маркувати ті інформаційні операції, які проводяться китайським урядом чи Кремлем, але в яких вони не зізнаються». 

При цьому, зазначив він, Центр не перешкоджатиме свободі слова.

«Зрештою, це все, що я знаю, що ми можемо зробити зараз, не перешкоджаючи вільній пресі. Ми не просимо знищити таку приховану дезінформацію, а вимагаємо знайти спосіб позначити джерело», — пояснив Рубін. 

Як приклад він навів гіпотетичне повідомлення про те, що «США мають біологічну зброю в Україні».

«Це класична дезінформація, в яку ви можете вірити або не вірити. Але якщо на вашому екрані якимось чином написано “Росія каже, що США мають біологічну зброю в Україні», або Russia Today каже це, тоді шкода менша», — зазначив спецпредставник. 

Рубін наголосив, що завжди будуть люди, здатні повірити в божевільні речі, але принаймні в цій інформації зобов'яжуть позначати джерело.

«Коли Росія, Китай чи Іран або взагалі терористична група входить у суверенний інформаційний простір країни, не визнаючи, що це вони, маскуючи це під бота чи агента розвідки, видаючи себе за журналіста, або платячи місцевому чиновнику, тоді ви повинні знайти спосіб позначити це», — підкреслив він.

Спецпредставник вважає неправильним те, що «таємна операція з маніпулювання інформацією шляхом таємного введення її в систему без штампу “зроблено в Кремлі”. Коли люди читають ці матеріали, вони повинні знати, що вони походять від російського уряду, і цілком законно вказувати на це, не намагаючись піддати цензурі чиїсь думки». 

The Guardian зауважує, що у такій країні, як США, «яка конституційно віддана свободі слова», цей фактор порушує складні питання відносин з материнськими компаніями соціальних мереж, тобто питання, які не є настільки актуалізованими у Європейському Союзі. В цьому контексті видання нагадує, що ЄС прийняв Закон про цифрові послуги і в грудні 2023 року розпочав розслідування проти платформи X щодо незаконного контенту та дезінформації, відсутності прозорості в рекламі та «оманливих» методів проєктування. Регулятор ЗМІ Великої Британії Ofcom отримав повноваження щодо контенту соціальних мереж відповідно до Закону про безпеку в інтернеті. 

Але у США, за словами Джеймса Рубіна, його організація не може вказувати соцмережам, як їм поводитися.

«В Америці свобода преси вбудована до нашої конституції. Ми не регулюємо діяльність компаній, які займаються соціальними мережами, і термін “дезінформація” став неправильно зрозумілим. 

Якщо ви поїдете до Східної Європи і чиновники скажуть, що вчора вони пережили цей жахливий епізод дезінформації, і вони покажуть це мені, то виявиться, що це лише стаття. Слово “дезінформація” може стати просто ярликом, який свідчить про те, що вам щось не подобається», —  пояснив спецпредставник Центру глобальної взаємодії Держдепу.

Нагадаємо, у серпні 2023 року в Європейському Союзі набув чинності закон про цифрові послуги, який зобов'язує інтернет-платформи видаляти незаконний контент, інакше їх очікує штраф на суму до 6% їхнього світового обігу за порушення правил. Ці вимоги стосуються 19 платформ, зокрема соцмереж Facebook, TikTok, X (раніше відомої як Twitter), YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest і Snapchat, онлайн-магазинів Amazon, Booking.com, AliExpress, Zalando, магазинів застосунків Google Play та App Store, пошуковиків Google і Bing, а також сервісів Google Maps і Wikipedia.

З 17 лютого 2024 року правила закону про цифрові послуги, який регулює діяльність інтернет-платформ та норми захисту споживачів у цій сфері, поширився на всі онлайн-платформи Євросоюзу.

Фото: gettyimages

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1571
Читайте також
25.08.2023 10:20
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду