НСЖУ звинувачує «Укрпошту» у «знищенні газет», керівництво поштового оператора відкидає звинувачення

НСЖУ звинувачує «Укрпошту» у «знищенні газет», керівництво поштового оператора відкидає звинувачення

7 Липня 2023
2203

НСЖУ звинувачує «Укрпошту» у «знищенні газет», керівництво поштового оператора відкидає звинувачення

2203
Зійшлися на необхідності обговорити проблеми з поштовою доставкою і знайти спосіб їх вирішити.
НСЖУ звинувачує «Укрпошту» у «знищенні газет», керівництво поштового оператора відкидає звинувачення
НСЖУ звинувачує «Укрпошту» у «знищенні газет», керівництво поштового оператора відкидає звинувачення

Масове звільнення листонош по всій країні зупиняє поштову доставку газет та позбавляє українців доступу до важливої інформації під час війни. Про це у своєму зверненні до президента України, уряду та керівництва «Укрпошти» заявила Національна спілка журналістів України, покладаючи відповідальність за таку ситуацію на національного поштового оператора. 

НСЖУ стверджує, що вартість доставки друкованої преси сягає 30% усього бюджету редакцій, а постійне скорочення працівників «Укрпошти» вкрай негативно впливає на вчасну доставку газет до передплатників.

«Газети опинилися на межі банкрутства через скорочення кількості листонош, закриття передплатних відділів обласних дирекцій "Укрпошти", поштових відділень, бюрократичні процедури. Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет. Ми тримаємо і прагнемо продовжувати тримати інформаційний фронт. Але нам потрібна допомога — це вже крик душі», — йдеться у зверненні.

Журналістське об’єднання запропонувало створити робочу групу з представників Офісу президента, уряду, Міністерства культури та інформаційної політики, Національної спілки журналістів України та видавців газет для пошуку спільного рішення щодо подальшої роботи «Укрпошти».

Зі свого боку, керівництво «Укрпошти» заперечує більшість звинувачень на свою адресу. За словами генерального директора АТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського, поштовий оператор зацікавлений у збільшенні тиражів періодики та її поширенні. Про це він сказав у коментарі «Детектору медіа». 

«Для цього “Укрпошта” проводить низку маркетингових ініціатив, додатково мотивує персонал, розігрує призи серед клієнтів. Інша справа, що люди неактивно передплачують газети у воєнний час, а якість контенту знижується. Тиражі впали, бо люди виїхали, попит зменшується, та й вони падають у друкованих медіа по всьому світу. А ще — тому що людям не повернули гроші за передплату. Тож поштарям невигідно доставляти газети у села із малою кількістю передплатників. ”Укрпошта” не може доставляти два примірники в якесь село по декілька разів на тиждень, ганяючи для цього автівку. Це комерційна послуга, і ми не будемо працювати в збиток. Але 95% будуть доставлені своєчасно і нормально», — каже Смілянський.

За його твердженням, останні пів року скорочень листонош не було, навіть коли суттєво впали обсяги доставки, у тому числі листів. Не мінялись і тарифи попри зростання собівартості доставки. «Але це якось не дуже вплинуло на тиражі», — зауважує керівник «Укрпошти». Він заявив про намір на 100% оцифрувати роботу листонош, включно з передплатою, що забезпечить «жорсткий контроль виконання». Керівник «Укрпошти» запевняє, що готовий почути конструктивні, економічно обґрунтовані зауваження.

НСЖУ також обіцяє доклати максимум зусиль для створення майданчика для діалогу між газетярами та «Укрпоштою».

  Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2203
Читайте також
29.12.2023 20:38
Роман Мельник
«Детектор медіа»
4 966
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду