Голова суду на Черкащині називала окупантів «нашими» і виправдовувала агресію. Їй оголосили підозру

Голова суду на Черкащині називала окупантів «нашими» і виправдовувала агресію. Їй оголосили підозру

5 Липня 2023
1365

Голова суду на Черкащині називала окупантів «нашими» і виправдовувала агресію. Їй оголосили підозру

1365
Суддя називала окуповані території «звільненими», а обстріли міст — «економією дорогих високоточних ракет».
Голова суду на Черкащині називала окупантів «нашими» і виправдовувала агресію. Їй оголосили підозру
Голова суду на Черкащині називала окупантів «нашими» і виправдовувала агресію. Їй оголосили підозру

Голові Звенигородського районного суду Черкаської області повідомили про підозру у виправдовуванні російської агресії проти України, зокрема атак на цивільну інфраструктуру та окупації українських територій. Про це повідомляють пресслужби Офісу генерального прокурора та СБУ

Як зазначають правоохоронці, до повномасштабного вторгнення жінка була суддею Якимівського райсуду в Запорізькій області, а вже після переїхала з тимчасово окупованої території на Черкащину. Через тимчасову окупацію цієї території у червні 2022 року її відрядили до Черкащини, де призначили спочатку суддею, а потім обрали головою районного суду.

Згодом, як пише СБУ, фігурантка планувала подати у відставку, переїхати до Криму, але при цьому одержувати довічну пенсію судді з українського бюджету.

У розпорядженні СБУ є записи розмов, де вона не приховує своєї проросійської позиції і постійно повторює наративи Кремля про війну в Україні.

Жінка заперечувала російську агресію, виправдовувала тимчасову окупацію українських територій, а також поширювала російські наративи щодо війни. Задокументовано, що посадовиця підтримувала захоплення Криму та Мелітополя і вихваляла запровадження там російського законодавства.

Суддя називала захоплені території України «звільненими», а окупантів — «нашими» та визнавала Крим частиною Росії. Вона також казала, що Маріуполь обстрілювали українські військові, а не російські.

Крім того, вона виправдовувала воєнні злочини Росії проти цивільних. Російські ракетні удари по цивільних будинках жінка називала «економією дорогих високоточних ракет з нехтуванням безпеки мирного населення». А ракетний удар по багатоквартирному будинку в Дніпрі в січні цього року вона назвала «супутніми втратами» під час війни.

Окрім того, після початку повномасштабного вторгнення держслужбовиця неодноразово відвідувала тимчасово окупований Крим. Вона навіть зустрічала на півострові новий 2023 рік, кажуть правоохоронці. Під час обшуків у фігурантки знайшли іноземну валюту, в тому числі російські рублі, мобільні телефони та комп’ютерну техніку.

Судді повідомили про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою). Їй загрожує від 5 до 8 років ув’язнення.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України викрила 41-річну мешканку Київщини, яка публічно розповсюджувала матеріали із закликами до насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади.

Фото: Офіс генпрокурора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1365
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду