Прощання з Вікторією Амеліною відбудеться 4 липня в Михайлівському Золотоверхому соборі. Похорон — 5 липня у Львові

Прощання з Вікторією Амеліною відбудеться 4 липня в Михайлівському Золотоверхому соборі. Похорон — 5 липня у Львові

3 Липня 2023
3563

Прощання з Вікторією Амеліною відбудеться 4 липня в Михайлівському Золотоверхому соборі. Похорон — 5 липня у Львові

3563
Прощання у Михайлівському соборі почнеться 4 липня о 12:00. Поховають письменницю на Личаківському цвинтарі у Львові.
Прощання з Вікторією Амеліною відбудеться 4 липня в Михайлівському Золотоверхому соборі. Похорон — 5 липня у Львові
Прощання з Вікторією Амеліною відбудеться 4 липня в Михайлівському Золотоверхому соборі. Похорон — 5 липня у Львові

Прощання із загиблою під час обстрілу Краматорська письменницею Вікторією Амеліною у Києві відбудеться 4 липня о 12:00 у Михайлівському золотоверхому соборі.

Чин похорону 5 липня о 15:00 у Гарнізонному храмі Петра і Павла у Львові. Поховають письменницю на Личаківському цвинтарі.

Про це повідомляє Український PEN.

«Для всіх, хто хотів би їхати з Києва на прощання та поховання до Львова, просимо сьогодні до кінця дня заповнити цю онлайн-форму: https://cutt.ly/QwugnTgN.

Автобус із Києва виїжджатиме в середу, 5 липня, о 6:00. Повернення зі Львова до Києва — 6 липня (четвер), виїзд о 9:00», — повідомляє PEN.

(ДОПОВНЕНО) На прохання сім’ї Вікторії, Український ПЕН просить журналістів, які запланують висвітлювати прощання, акредитуватись, заповнивши форму за посиланням.

Родина Вікторії просить журналістів НЕ фотографувати та не поширювати фотографії родини письменниці, особливо — її мами та неповнолітнього сина. Із поваги до родини та її втрати, Український PEN просить дослухатись до цієї умови.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що письменниця Вікторія Амеліна померла 1 липня в лікарні ім. Мечникова в Дніпрі. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу Краматорська 27 червня. Вікторія вечеряла з делегацією колумбійських журналістів та письменників у ресторані Ria Lounge у центрі міста, коли російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі.

Читайте також:

Вікторія Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. 2007 року отримала ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ «Львівська політехніка» з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман Вікторії «Синдром листопаду, або Homo Compatiens». Книга ввійшла в десятку найкращих прозових видань за версією премії «ЛітАкцент року — 2014». Наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Того ж 2015 року Вікторія Амеліна призупинила кар’єру в інформаційних технологіях, щоб присвятити себе письменницькій роботі. 2016 року вийшла її перша дитяча книжка «Хтось, або Водяне Серце». Наступна її книжка для дітей «Е-е-есторії екскаватора Еки» побачила світ у 2021 році. У 2017 році у «Видавництві Старого Лева» вийшов друком другий роман Вікторії «Дім для Дома». Книжка ввійшла до коротких списків національних та міжнародних премій: «ЛітАкцент року — 2017», Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії. Запорізька книжкова толока назвала «Дім для Дома» найкращою прозовою книжкою року.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада. Того ж року заснувала Нью-йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

З літа 2022 року Вікторія Амеліна приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds, з командою якої вона працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду