detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
30.06.2023 23:46
Зупинити звірства: Український ПЕН і ГО Truth Hounds виступили із заявою щодо поранення письменниці та правозахисниці Вікторії Амеліної під час ракетного обстрілу Краматорська
Зупинити звірства: Український ПЕН і ГО Truth Hounds виступили із заявою щодо поранення письменниці та правозахисниці Вікторії Амеліної  під час ракетного обстрілу Краматорська
Вікторія супроводжувала у Краматорську делегацію колумбійських журналістів та письменників

Серед тих, хто зазнав серйозних поранень унаслідок злочину росіян у Краматорську 27 червня — Вікторія Амеліна, всесвітньо відома українська письменниця, лауреатка численних премій та правозахисниця, яка від початку повномасштабного вторгнення документує воєнні злочини, працює з дітьми на прифронтових територіях і плекає надію відродити літературний фестиваль, заснований нею в селищі Нью-Йорк Донецької області, йдеться у заяві.

Українській ПЕН і Truth Hounds нагадують про те, як їхні представники неодноразово їздили з Вікторією «у прифронтові міста й села і завжди захоплювалися її працею. Саме вона з колегами-документаторами із Truth Hounds одразу після деокупації Ізюма приїхала до родини українського письменника Володимира Вакуленка, незаконно затриманого й убитого російськими військовими, і після наполегливих пошуків знайшла його, нині опублікований, щоденник, який становить іще один доказ російських воєнних злочинів. Тепер Вікторія сама стала жертвою воєнного злочину. Лікарі борються за її життя».

Вікторія Амеліна у Краматорську супроводжувала делегацію колумбійських журналістів та письменників. Організації підтвердили, що колумбійський письменник Ектор Абад Фасьйолінсе, колишній верховний комісар з питань миру Серхіо Харамільйо та журналістка Каталіна Ґомес, які були з Вікторією під час обстрілу в кафе «RIA Pizza», зазнали легких поранень.

Представники Українського ПЕН і Truth Hounds нагадали найцинішніші злочини РФ — ракетні удари по мирних містах України, завдані протягом повномасштабної війни, внаслідок яких загинули сотні дорослих та дітей. Черговим таким злочином став удар ракетою «Іскандер» по кафе «RIA Pizza» в центрі Краматорська ввечері 27 червня. «Росія вкотре довела, що не зважає ані на цивільне населення, ані на міжнародне право. Держава-агресорка продовжує чинити напади на цивільних. Таких історій дуже багато: щодня і щоночі обриваються житя людей, які не побачать завтрашнього дня й ніколи більше нічого не скажуть», — йдеться у заяві.

Організації вважають, що російська держава «в теперішньому вигляді становить глобальну загрозу. У прямий чи гібридний спосіб вона була чи є задіяною в безлічі конфліктів по всьому світі. Сьогодні два головні завдання світової спільноти: зупинити звірства та працювати над установленням справедливості».

Український ПЕН та Truth Hounds звернулися до громадян усіх країн, правозахисних та культурних організаціїй: «Говоріть на всіх майданчиках про злочини Росії та закликайте уряди своїх країн застосовувати механізми екстериторіального правосуддя, щоб спільними зусиллями встановити справедливість для всіх постраждалих від воєнних злочинів. Покінчімо разом з безкарністю Росії!».

Зазначимо, що 28 червня — наступного після влучання «Іскандеру» в кафе «RIA Pizza» дня — СБУ затримала коригувальника удару. Ним виявився житель Краматорська, працівник місцевого газотранспортного підприємства. «27 червня він отримав завдання з’ясувати, чи працює вищезгадане кафе, і зафіксувати наявність там відвідувачів. Для виконання ворожої вказівки агент ГРУ здійснив приховану відеозйомку закладу і припаркованих поруч автомобілів. Після цього фігурант переслав відзнятий файл російській воєнній розвідці. Отримавши цю інформацію, російські загарбники здійснили вогневе ураження кафе, в якому перебували люди», — інформують в українській спецслужбі.

Того ж 28 червня міноборони РФ оголосило удар по кафе у Краматорську ураженням «пункту тимчасової дислокації командного складу 56-ї мотопіхотної бригади ЗСУ», а речник Путіна Пєсков вкотре повторив, що Росія не завдає ударів по цивільних об'єктах та мирному населенню України.

Перед поїздкою до Краматорська Вікторія Амеліна разом з Ектором Абадом і Каталіною Гомес були головними спікерами дискусії «Підтримка України в Латинській Америці» на ХІ «Книжковому Арсеналі». Організатором дискусії був Український ПЕН.

Вікторія Амеліна  дебютувала в літературі 2014 року  романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens». Її роботи потрапляли до коротких списків національних та міжнародних премій: «ЛітАкцент року — 2017», Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії та інших. Вікторія є лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського (2021) та засновницею Нью-йоркського літературного фестивалю, який проходив у селищі Нью-Йорк Бахмутського  району Донецької області. Тексти Вікторії публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно її роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою.

 

З літа 2022-го Вікторія Амеліна приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds. Разом із командою вона працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY