detector.media
30.06.2023 09:47
Креативний проєкт про війну в Україні отримав бронзового лева в Каннах
Креативний проєкт про війну в Україні отримав бронзового лева в Каннах
Проєкт Wikitruth розміщує фотографії про руйнування українських міст російськими загарбниками у вікіпедії.

Бронзового лева на міжнародному фестивалі Cannes Lions отримав проєкт Wikitruth від «Українського свідка», який був створений для висвітлення у вікіпедії правдивої інформації про війну Росії проти України.

У Росії вікіпедію щомісяця відвідують 10,9 мільйона унікальних користувачів. Так народилася ідея розмістити на цьому ресурсі фотографії про руйнування українських міст військами РФ. У цьому й полягає суть проєкту Wikitruth.

Ідея використати вікіпедію, непідцензурну російській владі, спрацювала: це помітили у Кремлі. Згодом російські боти почали видаляти реальні фотографії українських міст. Тоді «Українському свідку» довелося мобілізувати світову вікі-спільноту та найвпливовіших редакторів вікіпедії, щоб подолати опір.

Це дало приголомшливі результати:

Нагороду проєкту Wikitruth на Каннському фестивалі було присуджено в категорії Sustainable Development Goals: peace, justice & strong institutions. У ній перемагають креативні ініціативи, які впливають на світ і роблять його кращим.

«Український свідок» реалізував проєкт завдяки спільним зусиллям з Publicis Groupe Belgium та Publicis Groupe Ukraine. Окрім Каннського фестивалю, проєкт отримав нагороди і на інших креативних конкурсах: the Clio Awards, the One Show, український КМФР тощо.

«Український свідок» — це неурядова організація, яка привертає увагу до війни в Україні в усьому світі, а також має на меті допомогти жителям РФ протистояти дезінформації та російській пропаганді. Проєкт ініціював засновник фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега. 

«Каннський лев» вважається найбажанішою нагородою, «Оскаром» у сфері креативу. Ним нагороджують тих, хто зробив видатний внесок у творчу галузь. Прототипом статуетки став лев із площі Сан-Марко у Венеції.

Роботи переможців нагороджують бронзовими, срібними та золотими левами. Окрім того, серед робіт, які отримали золотого лева, обирають найкращу — їй присуджують Гран-прі у відповідній категорії. Є ще титанові леви — їх вручають за роботи, що вирізняються інноваційністю й мисленням, яке виходить за межі звичного, задаючи нові напрями всій галузі. Також учасникам вручають спеціальні нагороди.

Роботи учасників оцінює журі, до складу якого входять експерти різних галузей з усього світу: кіно, засобів масової інформації, видавничої справи, охорони здоров’я, дизайну, радіо, мобільних пристроїв, брендованого вмісту та розваг, електронної комерції, PR, соціальної сфери.

Фото: Chris McGrath / Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY