detector.media
28.06.2023 12:36
Зеленський запропонував законодавцям офіційно змінити дату святкування Різдва Христового та ще двох свят
Зеленський запропонував законодавцям офіційно змінити дату святкування Різдва Христового та ще двох свят
Мета законодавчої ініціативи президента — відмова від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня.

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує офіційно встановити нові дати трьох святкових днів: Різдва Христового, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України

Текст проєкту закону «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України» оприлюднено на сайті парламенту сьогодні, 28 червня, під номером №9431.

«Метою законопроєкту є відмова від російської спадщини нав'язування відзначення Різдва Христового 7 січня та встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Зміна дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення на тринадцять повних календарних днів відзначення двох інших свят. Тож президент пропонує перенести дату святкування Дня Української Державності з 28 липня на 15 липня (коли вшановується пам'ять князя київського Володимира Великого), а Дня захисників і захисниць України — з 14 жовтня на 1 жовтня (що пов'язано з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці).

Як повідомляв «Детектор медіа», Православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий — новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

Також Українська греко-католицька церква у лютому 2023 року оголосила, що з 1 вересня поточного року переходить на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії. 

Згідно з соціологічними опитуваннями, 63% українців підтримують перехід на новий церковний календар.

Фото: Сергій Нужненко / «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY