МОЗ оприлюднило рекомендації на випадок радіаційної аварії

МОЗ оприлюднило рекомендації на випадок радіаційної аварії

23 Червня 2023
2852
23 Червня 2023
10:47

МОЗ оприлюднило рекомендації на випадок радіаційної аварії

2852
Найважливіше — перебувати в укритті подалі від зовнішніх стін та стежити за офіційними повідомленнями влади. Приймати йодид калію передчасно та без вказівки влади небезпечно.
МОЗ оприлюднило рекомендації на випадок радіаційної аварії
МОЗ оприлюднило рекомендації на випадок радіаційної аварії

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило рекомендації на випадок радіаційної аварії.

МОЗ зазначає, що ризик того, що росіяни вчинять теракт на Запорізькій АЕС, залишається високим, тож не завадить знати, що робити в разі, якщо у вашій місцевості трапилася радіаційна аварія. 

Передусім, зазначає міністерство, потрібно пам’ятати, що ядерно-стратегічні об’єкти збудовано так, щоб витримувати значні фізичні пошкодження. 

Кожен регіон постійно здійснює моніторинг радіаційного фону, щоб упевнитися, що всі показники в нормі. Виконують цю роботу обласні центри контролю та профілактики МОЗ. 

У разі надзвичайної події детальніші вказівки щодо того, кому варто дотримуватися наведених нижче та інших рекомендацій, будуть поширені через інформаційні канали ДСНС та місцевих органів влади.

Найголовніше — потрібно залишатися в приміщенні або терміново в нього зайти, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку обов’язково варто виконати, зазначає МОЗ.

1. Перебувайте в укритті

Це може бути підвал або інше приміщення. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі. Варто також тримати поруч домашніх тварин, не дозволяйте їм гуляти на вулиці. Якщо можливо, залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей, зачиняйте вікна та двері, ущільніть отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо) та вимкніть системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі) у вашому будинку. Залишайтеся в укритті, допоки офіційна влада не надала інших вказівок. 

2. Стежте за офіційними джерелами інформації

Користуйтеся повідомленнями від рятувальників (ДСНС), поліції, органів місцевої влади. Увімкніть телебачення, радіо, стежте за офіційними каналами інформації. До прикладу, підпишіться на такі канали в телеграмі або фейсбуці. Якщо місцева влада та надзвичайники дають вказівки — виконуйте їх обов’язково. 

3. Знезаразьте себе

Зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, щоб не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер, тримайте його далі від людей і домашніх тварин.

4. Помийтеся, якщо є така можливість

Прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити на ньому радіоактивний матеріал. Не тріть і не подряпайте шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха.

5. Одягніть чистий одяг

Допоможіть вашим рідним і близьким виконати перелічені вище дії. За можливості робіть це в рукавичках і масці чи респіраторі.

Безпека води та харчових продуктів 

Лише вода в пляшках вважатиметься безпечною (незабрудненою), оскільки пакування захищає рідину всередині від радіоактивних речовин. Про безпеку водопровідної води слід очікувати повідомлень від рятувальників чи влади. Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє її радіоактивних речовин. 

МОЗ радить мати запас води в пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої в холодильнику теж безпечні для вживання. Вода в інших місткостях у домі, таких як унітаз або водонагрівач, не міститиме радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття себе, а також пакувань з їжею і водою.

Навіть якщо водопровідна вода забруднена, її можна використовувати для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, розбавлятиметься водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

За аналогією з водою харчові продукти є безпечними, якщо зберігались у герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа з холодильника та морозильної камери. 

Перед відкриттям МОЗ радить протерти харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Те саме зробити з кухонним приладдям перед використанням. Використану тканину чи рушник покласти в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залишити в місці, недоступному для людей і тварин.

Приймати йодид калію – лише якщо отримано таку вказівку від органів влади чи ДСНС 

Йодид калію — це сіль, схожа на кухонну. В аптеках він найчастіше продається у формі таблеток. Якщо його приймати вчасно й у визначеному дозуванні, йодид калію блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою. Це знижує ризик розвитку раку щитоподібної залози та інших її захворювань. 

Йодид калію не захищає людей від радіації, а захищає тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду. 

Приймати йодид калію наперед без потреби неприпустимо. Це може нашкодити здоров’ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово. Тобто вживання йоду зараз не має жодного сенсу. 

«Тобто захистити себе можливо лише за умови дотримання трьох основних правил — перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацією та виконувати вказівки органів влади», — йдеться в повідомленні. 

Базові правила поведінки в разі інших надзвичайних ситуацій можна знайти тут.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у спеціальному відеозверненні 22 червня заявив, що українська розвідка та Служба безпеки України отримали інформацію, що Росія готує терористичний акт на Запорізькій атомній станції з викидом радіації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2852
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
390 дн. тому
Юдейська пропаганда і власники цієї війни неймовірні. Їм байдуже, вони все своє і своїх вивезли з України і зараз не просто глобально протистоять, не просто до останнього українця - на кону сама Україна, як населена територія. Тактика: або пан, або пропав. Ризикують не собою, а країною Баг. Оброблене юдейською пропагандою нещасне населення поводиться агресивно і біснувато, без жодного почуття самозбереження - усі загинемо за батька Брехуна! Ні в кого не з'являється навіть думки, що треба припиняти. Якщо один неадекват, то чому і іншим треба поводитись так? Ніби два літака йдуть на таран і ні в кого розуму не вистачає. А літаки цивільні, з мільйонами населення, тільки у пілотів є парашути. А пасажири обох літаків, ніби наркомани радо погрожують один одному.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду