СБУ викрила на Київщині двох інтернет-агітаторів, які закликали до повалення влади в Україні

СБУ викрила на Київщині двох інтернет-агітаторів, які закликали до повалення влади в Україні

21 Червня 2023
1606
21 Червня 2023
16:19

СБУ викрила на Київщині двох інтернет-агітаторів, які закликали до повалення влади в Україні

1606
Мешканець Київщини та уродженка Росії поширювали у соцмережах антиукраїнські наративи. Їхні дописи охоплювали кільканадцять тисяч користувачів.
СБУ викрила на Київщині двох інтернет-агітаторів, які закликали до повалення влади в Україні
СБУ викрила на Київщині двох інтернет-агітаторів, які закликали до повалення влади в Україні

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили й припинили протиправну діяльність на Київщині двох інтернет-агітаторів, які створювали панічні настрої серед громадян та намагались дискредитувати органи державної влади України. Про це повідомляє пресслужба ГУ СБУ у Києві та області.

Встановлено, що один з пропагандистів — мешканець столичного регіону — цілеспрямовано поширював в інтернеті антиукраїнські дописи і відеоматеріали.

Зокрема, він створив обліковий запис у фейсбуці, де просував серед підписників контент низки пабліків із закликами до державного перевороту та зміни влади. Загалом цей «медіамайданчик» охопив до 10 тис. осіб.

Інформаційне наповнення пропагандистських акаунтів розганяло в мережі кремлівські наративи про «буржуїв та олігархів», які наживаються на війні, «зраду» та зміну керманичів країни.

Експертиза публічно розповсюджених матеріалів встановила, що в поширеній зловмисником інформації містяться заклики до насильницького захоплення органів державної влади.

Слідчі оголосили чоловіку про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 та ч. 3 ст. 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Іншою пропагандисткою, яка поширювала прокремлівський контент, є 43-річна уродженка Росії. У 2014 році жінка переїхала з Криму до Харкова, а потім на Київщину.

У фейсбуці, інстаграмі, а також забороненій в Україні соцмережі «Вконтакте» вона створила низку інформаційних ресурсів, загальна кількість аудиторії яких становила майже 5 тисяч користувачів.

Зловмисниця поширювала матеріали, які формували хибну суспільну думку про те, що Росія не вводила війська в Україну, а війну розпочали «глобалісти», щоб призвести до продовольчої та економічної кризи у світі.

Жінці оголосили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Під час обшуків у приватних помешканнях обох фігурантів правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну та мобільну техніку з доказами їхньої протиправної діяльності. Канали поширення деструктивного контенту заблоковано.

Триває досудове розслідування. До суду скеровано клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки зібрала доказову базу на двох одеських псевдожурналістів, які робили постановочні відео на замовлення російських телеканалів. 

Фото: ГУ СБ України у м. Києві та Київській області / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1606
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду