Парламентська газета «Голос України» вийшла з цитатою журналіста Russia Today

Парламентська газета «Голос України» вийшла з цитатою журналіста Russia Today

14 Червня 2023
3449
14 Червня 2023
15:52

Парламентська газета «Голос України» вийшла з цитатою журналіста Russia Today

3449
У керівництві ВРУ стверджують, що не втручаються в редакційну політику видання, але вважають, що мають бути висновки, у тому числі — кадрові.
Парламентська газета «Голос України» вийшла з цитатою журналіста Russia Today
Парламентська газета «Голос України» вийшла з цитатою журналіста Russia Today

У номері від другого червня газети «Голос України», яка є офіційним друкованим органом українського парламенту, вийшла замітка з цитатою журналіста з російської пропагандистської державної телекомпанії RT. Для широкої аудиторії вона відома як Russia Today. 

«Як пише журналіст видання RT DE Алекс Меннер, навчання “Defender Europe” були задумані як щорічна серія маневрів, котрі мали підтримувати новий рівень мілітаризації Європи та розширювати його», — йдеться в матеріалі кореспондентки «Голосу України» в Німеччині Наталії Писанської, який вийшов під заголовком «НАТО продемонструє силу». 

Першим публікацію помітив головний редактор LB.ua Олег Базар, який, тегнувши у своєму пості у фейсбуці голову Верховної Ради Руслана Стефанчука, написав: «Йшов десятий рік війни і другий рік повномасштабного вторгнення. А офіційне видання Верховної Ради “Голос України” продовжувало цитувати Russia Today. Текст опублікували ще другого червня і досі на сайті висить з цитатою журналіста RT. Ми точно маємо витрачати державні кошти на таке?».

RT DE — це колишня берлінська редакція телекомпанії Russia Today, яка фінансується російським урядом. 2 лютого 2022 року Комісія з ліцензування та нагляду (ZAK) заборонила мовлення RT DE в Німеччині. А 3 лютого 2023 року оголосила про припинення роботи в Німеччині й компанія RT DE Productions, яка постачала контент пропагандистському телеканалу RT DE.

Згодом статтю видалили з сайту «Голосу України». Проте її досі можна знайти в кеші. Зрозуміло, що залишиться вона й у друкованому форматі видання. А в самій редакції парламентської газети намагаються зрозуміти, як таке могло статися. 

Про це «Детектору медіа» повідомив виконувач обов’язків головного редактора «Голосу України» Сергій Демський.

«Наша власна кореспондентка Наталія Писанська, яка готувала цей матеріал, написала пояснення, в якому зазначила, зокрема, що для підготовки публікацій моніторить велику кількість джерел, у тому числі ті, що є забороненими у Німеччині. І незрозуміло, чому вона послалась саме на цього автора. Вона каже, що випадково. Матеріал готувався пізно ввечері, мабуть, вплинула на все це втома», — розповів Сергій Демський «ДМ».

Чому на цитування в матеріалі журналіста німецького представництва RT не звернули увагу співробітники редакції, які готували номер до друку? Демський пояснює це тим, що в тексті фігурувала не повна назва видання, а скорочена — RТ DE.

Сергій Демський 

«Не всі знають, що означають подібні абревіатури. Якщо було б написано RT або Russia Today, то на таке, безперечно, звернули б увагу і з такою цитатою матеріал не вийшов би. Та й взагалі, незрозуміло, навіщо там вона була потрібна, оскільки на зміст матеріалу не впливала. В тексті немає антиукраїнських висловів, якогось негативу про наших партнерів або російських наративів. Але я згоден — сталася прикра помилка», — каже в.о. головного редактора.

За його словами, нині вирішується питання стосовно подальшої роботи Наталії Писанської в газеті. Співробітники, які займалися підготовкою матеріалу до випуску, також «отримають по заслугах».

З проханням прокоментувати ситуацію «Детектор медіа» звернувся також до віцеспікерки Верховної Ради України Олени Кондратюк. У відповідь вона повідомила: «Апарат ВРУ проінформував мене, що публікацію з некоректним посиланням з сайту газети вже прибрали. Журналістка написала пояснювальну про те, що припустилася помилки в умовах стресу. Звісно, це неприпустима ситуація. Вважаю, газета має вибачитися перед своїми читачами, зібрати редакцію і зробити висновки, в тому числі кадрові».

Олена Кондратюк

За словами Кондратюк, керівництво ВРУ не втручається в редакційну політику «Голосу України» і не керує редакцією. «Тому в даному випадку я можу дати лише рекомендації та наголосити на необхідності відповідально, прискіпливо перевіряти і ставитися до джерел інформації, особливо в умовах війни. Бо це складова інформаційної безпеки країни», — зауважила віцеспікерка.

Нагадаємо, 2 березня Євросоюз заборонив мовлення російських пропагандистських ресурсів Sputnik і Russia Today на території унії в рамках санкцій проти Росії через її військову агресію проти України.

1 березня відеосервіс YouTube заблокував російські пропагандистські канали RT та Sputnik по всій Європі.

Наразі телеканал заборонили в Канаді, Великій Британії, Швейцарії, Австрії та інших країнах.

Читайте також:

Фото: Лиманська Агенція Новин, сайт ВРУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3449
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду