Росія виділила майже 1 мільярд доларів на військову пропаганду до 2025 року

Росія виділила майже 1 мільярд доларів на військову пропаганду до 2025 року

7 Червня 2023
1944
7 Червня 2023
12:40

Росія виділила майже 1 мільярд доларів на військову пропаганду до 2025 року

1944
Кошти розподіляє Інститут розвитку інтернету, пов'язаний з адміністрацією президента Росії.
Росія виділила майже 1 мільярд доларів на військову пропаганду до 2025 року
Росія виділила майже 1 мільярд доларів на військову пропаганду до 2025 року

Пов'язаний з адміністрацією президента Росії Інститут розвитку інтернету (ІРІ) виділить загалом 72 мільярди рублів (приблизно $0,9 млрд) грантів на створення «патріотичного» контенту протягом 2023–2025 років. Про це йдеться в розслідуванні російських медіа «Медуза» та «Важные истории», передає ІМІ.

У 2023 році ІРІ розподілить 20 млрд рублів грантів на створення «патріотичного» контенту, і ще 52 млрд буде виділено для цього у 2024–2025 роках. Інша пропагандистська структура, російський Фонд кіно, отримала на 2023 рік 12 млрд рублів.

2 червня 2023 року ІРІ опублікував підсумки конкурсу щодо створення «національного контенту». 10 млрд рублів отримають 163 проєкти (торік їх було близько сотні на загальну суму понад 3 мільярди рублів). Серед них проєкти «Рамзан. Ахмат — Сила Росії», «Російський код. Суверенне майбутнє» та документальний фільм про долю пам'яток архітектури на Донбасі «Російська спадщина. Повернення додому». Гранти отримали також проєкти «Зроблено для фронту», «Жінки Z», «СВОі» та проєкт «Ті, що виїхали, як ви там?».

Останнім часом представники ІРІ почали попереджати отримувачів грантів про те, що після підписання контрактів ті зобов'язуються не брати на роботу «іноагентів». Також у проєкті не мають звучати антивоєнні заклики.

Типові контракти взагалі забороняють будь-яку публічну критику влади, зокрема в соціальних мережах. За порушення цієї умови знімальна група повинна заплатити штраф, який можна порівняти з бюджетом проєкту.

Створений 2014 року ІРІ очолює колишній співробітник адміністрації президента Олексій Гореславський. Ексспівробітник організації розповів журналістам, що головною метою структури є видавати гранти на «мережеве військово-патріотичне виховання» та «просувати порядок денний влади». Зокрема, Інститут розвитку інтернету виділяв кошти на виробництво продукції державного пропагандистського телеканалу RT (Russia Today) — програм Антона Красовського, а також серії передач «Прекрасна Росія бу-бу-бу».

Переможців конкурсів на отримання грантів затверджували члени наглядової ради ІРІ. До неї, крім Гореславського, входять також заступник керівника адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко, начальник управління президента Росії з громадських проєктів Сергій Новіков, голова комітету Держдуми з культури Олена Ямпольська та головна редакторка RT Маргарита Симоньян.

Нагадаємо, за даними Центру національного спротиву, Росія виділила 360 мільйонів рублів для закупівлі та поширення російських книжок на окупованих територіях України та на створення бібліотек і фінансування підконтрольних росіянам книгозбірень.

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1944
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду