Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав перше відеоінтерв'ю для спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром»

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав перше відеоінтерв'ю для спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром»

13 Травня 2023
3300
13 Травня 2023
13:52

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав перше відеоінтерв'ю для спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром»

3300
Генерал розповів, зокрема, про затоплення крейсера «Москва», про те, як переживає втрати, а також відповів на запитання про рідних.
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав перше відеоінтерв'ю для спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром»
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав перше відеоінтерв'ю для спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром»

У п'ятницю, 12 травня, на телеканалі  «1+1 Україна» відбулася премʼєра третьої частини спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром», у якій журналіст поспілкувався з  Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Про це повідомила пресслужба «1+1 media».

У першому великому відеоінтервʼю від початку повномасштабного російського вторгнення генерал Залужний розповів, зокрема, про затоплення крейсера «Москва», про те, як переживає втрати, а також відповів на запитання про рідних.

Так, Головнокомандувач ЗСУ зазначив, що за масштабами війну з Росією можна порівняти з Другою світовою.

«У кожної війни є свій масштаб. Вона відбувається на певній ділянці фронту. Масштаб, який є зараз, відповідає і Першій, і Другій світовим війнам. Станом на сьогодні лінія фронту для ЗСУ сягає 3750 км. Це дуже багато. Кількість боєприпасів, які використовуються нами і противником, повністю збігається (з Другою світовою війною. — Ред.). Кількістю сил, можливо, ще трошки менша, ніж ті фронти, які були. Я особисто був упевнений, що в 21 столітті війна такого масштабу неможлива. Це не вкладається в голові. Навіть наші західні колеги були в цьому впевнені. Але ми почали супротив, ми почали воювати за свою країну», — сказав генерал Залужний.

Коментуючи затоплення крейсера «Москва», Валерій Залужний зазначив, що ЗСУ продовжує роботу з ліквідації Чорноморського флоту РФ.

«Нас, як військових, цікавило зниження, а в перспективі і повністю позбавлення будь-якої активності Чорноморського флоту РФ. Для цього у нас були деякі можливості і невеликий шанс ними скористатися. Потоплення самого крейсера "Москва" має для нас стратегічне значення — все ж таки це був носій крилатих ракет. Але, відповідаючи на питання, чи повністю виконали свої плани, хочу сказати: поки що ні. Роботу ми продовжуємо. Ми обов'язково доберемося і до "Григоровича", і до "Ессена", і до решти. Це питання часу. Але це символічне значення для підняття духу українців — "Москва" на дні», — сказав генерал.

Він також розповів про те, що за 9 років війни загинуло дуже багато людей, і до цих втрат неможливо звикнути. У телефоні Головнокомандувача безліч номерів, які він уже ніколи не набере, однак видалити контакти досі не може.

«Я людина із серцем, і те, що емоції на обличчі і в поведінці не видають людського болю, нічого не означає. Насправді, серце, воно відчуває, і дуже болісно, навіть зараз. Не хотілося б згадувати імена тих, які закарбувалися в пам'яті. Я завжди повертаюсь до телефонної книги, де я бачу просто дуже багацько прізвищ, тих, кого  уже немає, і не можу нічого зробити з цими записами. Я ще не готовий до цього. Колись, мабуть, все зроблю для того, щоб видалити цю людину із телефону назавжди, але не вийде видалити із пам'яті і свого серця. Це дуже важко», — зізнався Залужний.

Як наголосив Залужний, ворога не можна недооцінювати. На запитання Дмитра Комарова про те, чому наші тактики настільки відрізняються, генерал відповів: «Тому, що вони загарбники, вони йдуть, щоб знищити наші домівки, вбити наших жінок, вбити дітей. Зробити так, щоб ця земля ніколи не була родючою. Ось таку тактику вони використовують. Гірше за все, що я знаю, що в них є для цього можливості зробити саме так. У нас дещо інша стратегія. Витрачати боєприпаси для того, щоб зруйнувати свою власну інфраструктуру, нам немає сенсу. Ми рахуємо кожний снаряд, кожну міну і кожне людське життя».

Переглянути повне інтерв'ю з Головнокомандувачем ЗСУ можна за посиланням.

Нагадаємо, у жовтні минулого року американський журнал Time випустив матеріал про головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, а також український контрудар, який переломив хід війни з Росією.

Раніше Залужний потрапив до списку найвпливовіших людей 2022 року за версією Time у категорії «лідери».

28 квітня на «1+1 Україна» відбулася прем’єра спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром». У першому випуску показали повне інтерв’ю з президентом України Володимиром Зеленським, який розповів про те, як проходить його звичайний день в умовах війни. 

Фото: пресслужба «1+1 media»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3300
Читайте також
23.06.2023 16:29
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 948
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
350 дн. тому
На каналі 1+1, тобто Бені, і не просто на каналі Бені. А на каналі, який завжди ухилявся від сплати податків, і виховав і Зе ухилянтом від виконання своїх конституційних і громадянських обов'язків і сплати податків. На каналі, який отримує фінансування без конкурсів де все тримається на тіньовому готівковому обігу. Більше додати нічого.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду