СБУ ліквідувала мережу ботоферм у дев’ятьох областях із 200-тисячною аудиторією

СБУ ліквідувала мережу ботоферм у дев’ятьох областях із 200-тисячною аудиторією

4 Травня 2023
4581
4 Травня 2023
09:38

СБУ ліквідувала мережу ботоферм у дев’ятьох областях із 200-тисячною аудиторією

4581
Ботоферми через соцмережі намагалися дискредитувати військово-політичне керівництво України, розповсюджували хибні повідомлення про теракти в українських містах та «мінування» об’єктів.
СБУ ліквідувала мережу ботоферм у дев’ятьох областях із 200-тисячною аудиторією
СБУ ліквідувала мережу ботоферм у дев’ятьох областях із 200-тисячною аудиторією

Служба безпеки України ліквідувала міжрегіональну мережу ботоферм з аудиторією майже 200 тисяч користувачів, які поширювали дезінформацію для розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Як ідеться у повідомленні, зловмисники намагалися насамперед дискредитувати діяльність вищого військово-політичного керівництва України в умовах війни.

Крім того, вони поширювали хибні повідомлення про теракти в українських містах та «мінування» об’єктів з масовим скупченням людей.

Для «розгону» фейків створили анонімні акаунти у фейсбуці, інстаграмі й твіттері із загальною аудиторією у майже 200 тис. користувачів.

СБУ повідомляє, що в результаті багатоетапної спецоперації в різних регіонах України знешкоджено 9 ботоферм. «Осередки» дезінформації діяли в Тернопільській, Полтавській, Черкаській, Сумській, Львівській, Чернівецькій, Харківській, Миколаївській та Закарпатській областях.

Також спецслужба викрила організаторів ботоферм, серед них є «активні прихильники однієї з українських політсил».

Апаратно-програмні комплекси для «вирощування» ботів фігуранти встановили у власних помешканнях або в офісних приміщеннях.

Під час обшуків у зловмисників виявили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності, банківські картки, на які отримували гроші за інформаційні «вкиди», 5 тисяч SIM-карт українських операторів мобільного зв’язку, GSM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання.

На підставі зібраних доказів фігурантам планується повідомити про підозру за ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку).

Нагадаємо, нещодавно СБУ затримала у Кропивницькому організатора ботоферми, який співпрацював з російськими спецслужбами і продавав їм фейкові акаунти українців.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4581
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Donectk
357 дн. тому
Як це зелені ботоферми самі себе викрили
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду