detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
04.05.2023 09:38
СБУ ліквідувала мережу ботоферм у дев’ятьох областях із 200-тисячною аудиторією
СБУ ліквідувала мережу ботоферм у дев’ятьох областях із 200-тисячною аудиторією
Ботоферми через соцмережі намагалися дискредитувати військово-політичне керівництво України, розповсюджували хибні повідомлення про теракти в українських містах та «мінування» об’єктів.

Служба безпеки України ліквідувала міжрегіональну мережу ботоферм з аудиторією майже 200 тисяч користувачів, які поширювали дезінформацію для розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Як ідеться у повідомленні, зловмисники намагалися насамперед дискредитувати діяльність вищого військово-політичного керівництва України в умовах війни.

Крім того, вони поширювали хибні повідомлення про теракти в українських містах та «мінування» об’єктів з масовим скупченням людей.

Для «розгону» фейків створили анонімні акаунти у фейсбуці, інстаграмі й твіттері із загальною аудиторією у майже 200 тис. користувачів.

СБУ повідомляє, що в результаті багатоетапної спецоперації в різних регіонах України знешкоджено 9 ботоферм. «Осередки» дезінформації діяли в Тернопільській, Полтавській, Черкаській, Сумській, Львівській, Чернівецькій, Харківській, Миколаївській та Закарпатській областях.

Також спецслужба викрила організаторів ботоферм, серед них є «активні прихильники однієї з українських політсил».

Апаратно-програмні комплекси для «вирощування» ботів фігуранти встановили у власних помешканнях або в офісних приміщеннях.

Під час обшуків у зловмисників виявили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності, банківські картки, на які отримували гроші за інформаційні «вкиди», 5 тисяч SIM-карт українських операторів мобільного зв’язку, GSM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання.

На підставі зібраних доказів фігурантам планується повідомити про підозру за ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку).

Нагадаємо, нещодавно СБУ затримала у Кропивницькому організатора ботоферми, який співпрацював з російськими спецслужбами і продавав їм фейкові акаунти українців.

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY