detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.05.2023 10:23
Рада підтримала в першому читанні зміни до закону про рекламу
Рада підтримала в першому читанні зміни до закону про рекламу
Законопроєкт забороняє вміщувати в рекламі дискримінаційні твердження або зображення, які розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокість. Його вдосконалили за нормами ЄС.

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт № 9206, який змінює національне законодавство у сфері реклами відповідно до норм ЄС. Відповідне рішення підтримали 320 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає заборону будь-якої реклами резидентів країни-агресора, а також заборону вміщувати в рекламі дискримінаційні твердження або зображення, які розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокість.

«Також ми вилучаємо архаїчні норми та спрощуємо вимоги до реклами послуг, які надаються з використанням електронних комунікацій. Крім цього, зберігаємо в законодавстві заборону реклами тютюну, електронних пристроїв для паління, рідин до них», — пояснила одна з ініціаторок законопроєкту, заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Зокрема, до Закону «Про рекламу» вносять такі зміни:

Нагадаємо, законопроєкт «Про рекламу» є одним з євроінтеграційних разом із законом «Про медіа».

Законопроєкт № 9206 зареєстрували у Верховній Раді 18 квітня. 20 квітня парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно рекомендував парламенту ухвалити його за основу в першому читанні року.

Авторами проєкту є члени комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та інші, а також народні депутати з інших парламентських фракцій і груп. У грудні 2022 року Микита Потураєв в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомив, що перший драфт тексту законопроєкту вже готовий, нардепи працювали над ним паралельно із законом «Про медіа».

Читайте також:

Раніше, у березні 2023 року, у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону України №9128, який обмежує використання патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі. У пояснювальній записці зазначено, що законопроєкт підготовлено у зв’язку з необхідністю перешкодити експлуатації в комерційних цілях подій, під час яких загинули люди, унеможливити випадки використання інших чутливих назв, образів та знаків, пов’язаних з опором російській агресії.

Крім того, 10 вересня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон №3427 проти дискримінації в рекламі. Він забороняє в рекламі твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб. 

Фото: А. Нестеренко / пресслужба Верховної Ради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY