В ОП не бачать суперечностей у заявах міністерки й омбудсмана щодо російських паспортів на ТОТ

В ОП не бачать суперечностей у заявах міністерки й омбудсмана щодо російських паспортів на ТОТ

1 Травня 2023
2397
1 Травня 2023
23:32

В ОП не бачать суперечностей у заявах міністерки й омбудсмана щодо російських паспортів на ТОТ

2397
Хоча ті рекомендують абсолютно протилежне.
В ОП не бачать суперечностей у заявах міністерки й омбудсмана щодо російських паспортів на ТОТ
В ОП не бачать суперечностей у заявах міністерки й омбудсмана щодо російських паспортів на ТОТ

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк не бачить суперечностей у заявах віцепрем’єрки, міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук та уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця щодо отримання громадянами України на тимчасово окупованих територіях російських паспортів, хоча ті мають кардинально протилежну позицію.

Ідеться про суперечку, яка стала актуальною після підписання президентом Росії Володимиром Путіним указу, що передбачає депортацію жителів з окупованих Росією українських територій, якщо вони вирішили зберегти українське громадянство.

Ірина Верещук написала 1 травня у Telegram: «Мої рекомендації українцям на ТОТ залишаються тими самими: російські паспорти не брати; з окупантами не співпрацювати; за можливості виїхати; чекати ЗСУ», — фактично повторивши те, що вона говорила від початку повномасштабного вторгнення.

Але Дмитро Лубінець днем раніше, 30 квітня, сказав в етері телемарафону «Єдині новини»  таке: «Я би порадив брати російський паспорт. Все ж таки для себе ухвалити рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском… Після цього офіційно відмовитися (зараз напрацьовується відповідний закон) від цього паспорта та повернутися до нормального життя. Або для себе приймати рішення та виїжджати з цієї території у будь-який спосіб через будь-яку територію інших країн, але просто звідти виїхати. Зараз це питання виживання на цій території».

Настільки протилежні коментарі у представників влади викликали в соцмережах запитання, то все ж таки брати чи не брати паспорт країни-агресора, якщо ви опинилися в окупації, і чи не буде це вважатися колабораціонізмом. На це відреагував Михайло Подоляк, який, якщо коротко, не бачить проблеми в настільки полярних порадах посадовців. 

«У порадах представників держави Дмитра Лубінця та Ірини Верещук громадянам на окупованих територіях немає жодних суперечностей. Якщо ви маєте змогу не отримувати російський паспорт, намагайтеся не отримувати. Якщо вам необхідно взяти російський паспорт, щоб уникнути репресій, катувань, — беріть, — написав у твіттері Михайло Подоляк. — Принципова громадянська позиція заслуговує найвищої оцінки. Але ніхто не виграє від збільшення числа українських полонених чи закатованих громадян. Україна не буде переслідувати громадян, які пасивно отримали “російське громадянство”. Ключове — пасивно, під жорстким примусом. Бо це (примус до непотрібного ru-паспорта) одна з важливих технологій залякування з боку РФ і безумовна ознака системного геноцидного формату війни».

Він також додав, що колабораціонізм — це не примусове отримання паспорта країни-окупанта, а активне сприяння окупантам, робота в окупаційних адміністраціях, допомога в організації «референдумів». Такі люди, за словами представника Офісу президента, відповідатимуть перед законом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2397
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
354 дн. тому
Порада може бути одна. За будь-яких обставин виїздити на Захід і не повертатись. Після другої світової наші готові були стрибати з мосту, аби їх не повернули до Сталіна у фільтраційні табори з УПА-дидами, які охороняли. Тут не майбутнього ні демократії не буде. Або привести купу грошей щоб відкупитись - це допоможе але дуже дорого.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду