Парламент ухвалив за основу законопроєкт про розширення підстав для позбавлення артистів почесних звань

Парламент ухвалив за основу законопроєкт про розширення підстав для позбавлення артистів почесних звань

23 Березня 2023
1551
23 Березня 2023
12:11

Парламент ухвалив за основу законопроєкт про розширення підстав для позбавлення артистів почесних звань

1551
Закон стосуватиметься не тільки російських, а й українських артистів, які виступають у Росії.
Парламент ухвалив за основу законопроєкт про розширення підстав для позбавлення артистів почесних звань
Парламент ухвалив за основу законопроєкт про розширення підстав для позбавлення артистів почесних звань

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №8374 «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури», який пропонує розширити підстави для позбавлення артистів почесних звань.

Зокрема проєкт пропонує розширити статтю 16 закону України «Про державні нагороди України», в якій ідеться про позбавлення державних нагород: «1. Позбавлення державних нагород провадиться Указом Президента України. 2. Особа, нагороджена державною нагородою, може бути позбавлена цієї нагороди: 1) на підставі рішення суду про визнання такої особи винною у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінальних правопорушень, передбачених статтями 111-1, 114-2, 422-426-1, 434-436-2 Кримінального кодексу України; 2) у разі застосування щодо такої особи санкції, передбаченої пунктом 24 частини першої статті 4 Закону України "Про санкції". 3. Особа, позбавлена державної нагороди, втрачає право на пільги, передбачені для нагороджених осіб». Також проєкт пропонує доповнити закон «Про культуру».

Раніше Президент України міг позбавити державних нагород лише у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом.

За словами народної депутатки, заступниці голови комітету гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук, цей документ надає можливість зняти всі державні нагороди та спеціальні звання із так званих «артистів-рашистів». «У нашому законодавстві є певна колізія, й Президент України може видати указ про позбавлення нагород тільки якщо в законодавстві прописано підстави. Наразі такою підставою є лише вирок суду, а суди, як відомо, у нас тривають довго. Тому ми пропонуємо можливість зняти нагороди, якщо офіційно артист чи так званий "діяч культури" перебуває у санкційному списку», — сказала Євгенія Кравчук, додавши, що йдеться не лише про осіб із Росії, які свого часу багато років тому отримали звання заслуженого чи народного артиста України.

«Такі особи як Кіркоров чи Басков у нас давно під санкціями. Закон стосуватиметься й українських запроданців, які виступають у Росії та розважають російську публіку», — сказала вона.

Нагадаємо, законопроєкт №8374 був зареєстрований у січні 2023 року народними депутатами Микитою Потураєвим, Євгенією Кравчук, Ярославом Юрчишиним, Володимиром В’ятровичем та іншими.

У 2022 році Міністерстві культури та інформаційної політики повідомляло про підготовку механізму для скасування звання народного артиста України. 

Ілюстративне фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1551
Читайте також
09.01.2024 14:10
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 805
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лана
371 дн. тому
Будь ласка! скасуйте взагалі такі нагороди , як Заслужений, Народний і тому подібне! це ж пережитки СРСР, з якими ми так старанно боремося. Де в світі ще є такий атавізм? Народна артистка Америки-Мадонна!-НЕ СМІШНО?????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду