detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
14.02.2023 17:49
День Шевченка та Українки: у Раді пропонують скасувати 8 березня та 1 травня і замінити їх українськими святами
День Шевченка та Українки: у Раді пропонують скасувати 8 березня та 1 травня і замінити їх українськими святами
Народні депутати пропонують зробити дні народження Тараса Шевченка та Лесі Українки вихідними днями. День української жінки та Шевченків день мають замінити «радянські рудименти».

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує скасувати вихідні святкові дні 8 березня, 1 травня та 9 травня, а замість них започаткувати три нові свята День української жінки 25 лютого, Шевченків день 9 березня та День матері в другу неділю травня. 

Картка проєкту закону №9009 від 13 лютого оприлюднена на сайті парламенту. 

Авторами законопроєкту є народні депутати з фракції «Голос» Наталя Піпа, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин, з фракції «Слуга народу» Ростислав Тістик, депутатської групи «За майбутнє» Ігор Гузь та представниця ВО «Свобода» Оксана Савчук. 

Автори вказують, що проєкт закону «спрямований на визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам’яті в українському культурному просторі» в часи, коли «відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця». Метою законопроєкту є «усунення спадщини колоніального минулого в культурному житті та побуті» українців. 

У документі пропонується скасувати такі державні вихідні: 8 березня Міжнародний жіночий день, 1 травня  День праці та 9 травня  День перемоги. 

Автори пропонують «позбутись минулих рудиментів» щодо святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня. За їхніми словами, святкування 9 травня «використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами “боротьби з нацизмом і фашизмом”». 

Вони відзначають, що закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня і що це траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих, а не святкування перемоги. 

Вони пропонують в Україні скасувати вихідний 9 травня, а натомість залишити лише День пам'яті та примирення 8 травня без вихідного дня. 

Автори законопроєкту пропонують також позбавити статусу вихідного дня День праці 1 травня «для уникнення економічних втрат через ще один вихідний». Першого травня вони називають «комуністичним рудиментом», який «використовувався для пропаганди в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху (де теж був офіційним святом)». Тож, за їхніми словами, позбавити цей день особливого статусу передбачає «логіка заборони тоталітарних ідеологій» 

Так званий Міжнародний жіночий день 8 березня, за словами ініціаторів закону, «встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок». Автори повідомляють, що свято 8 березня впроваджено за ініціативи комуністичної діячки Клари Цеткін у 1921 році з прив’язанням до початку Лютневої революції в Росії 1917 року.  

Напротивагу цьому парламентарі хочуть ввести в календар нові свята, які «вже апробовані суспільством і десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині та закордоном».   

Так, автори пропонують відзначати День української жінки в дату народження «найвідомішої української письменниці та громадської діячки» Лесі Українки, а саме 25 лютого. 

Крім того, пропонується вихідним днем 9 березня «відзначити пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка» в день його народження. 

Також депутати пропонують на офіційному рівні відзначати День матері, який «вже більше ста років традиційно святкується українцями». Те, що це день припадає на неділю, усуває проблеми з втратами для економіки. 

Також святковими і неробочими пропонують залишити 1 січня – Новий рік, 7 січня і 25 грудня – Різдво Христове, 28 червня – День Конституції України, 28 липня – День Української Державності, 24 серпня – День незалежності України, 14 жовтня – День захисника України 

Відзначимо, День міжнародної солідарності робітників чи День праці відзначається в 142 країнах, з них в більшості він є вихідним днем, зокрема в більшості країн ЄС, крім Данії та Нідерландів   зокрема у Німеччині, Франції, Італії, Литві, Чехії, Бельгії тощо. Чотири країни  США, Канада, Австралія та Японія  святкують День праці в іншу дату, у ще декількох країнах, зокрема Польщі, Британії, Фінляндії, 1 травня є святковим днем, але під іншим приводом. 

Дату 1 травня для Міжнародного дня солідарності робітників вибрав Другий інтернаціонал у пам'ять про перші масові робітничі протести за впровадження нормованого 8-годинного робочого дня в Чикаго, які почалися 1 травня 1886 року. В Україні День робітничої солідарності вперше відзначили робітники у Львові 1890 року. День Праці також був державним святом і неробочим днем в Українській Народній Республіці.  

Міжнародний день боротьби за права жінок зародився на початку 20 століття за аналогією до Дня солідарності робітників. Його головною вимогою було надання жінкам вибочого права. Відзначався в різні дні наприкінці лютого чи на початку березня. Дата 8 березня затвердилась лише з початку 1920-х років у Радянському Союзі, оскільки саме в цей день 1917 року з демонстрації робітниць почалась Лютнева революція в Російській імперії. Відтоді цей день відзначався переважно в країнах колишнього «радянського блоку».  

1977 року за ініціативи СРСР рішенням Організації Об'єднаних Націй отримав статус Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир. На сьогодні 8 березня є вихідним днем у більшості пострадянських країн, крім країн Балтії, а також у В'єтнамі, Анголі, Уганді, Монголії, КНДР тощо. 

День перемоги був встановлений 9 травня у СРСР остаточно в 1965 році. Дата пов'язана з прийняттям Радянським Союзом капітуляції нацистської Німеччини у німецько-радянській війні о 0:43 за московським часом (о 22:43 8 травня за центральноєвропейським часом і о 23:43 8 травня за теперішнім київським часом).

На сьогодні День перемоги 9 травня святкується у більшості пострадянських країн, крім країн Балтії, а також у Сербії та Ізраїлі. В Україні з 2015 року відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

День матері вперше був встановлений офіційно Конгресом США 8 травня 1914 року, а після Першої світової війни святкування поширилось на європейські країни. Серед українців День матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році, а вже наступного року це свято відзначили у Львові. До 1939 року День матері набув в Галичині широкої популярності, поки не був заборонений під час радянської окупації. На сьогодні відзначається у першу чи другу неділю травня у понад 85 країнах, ще в деяких - в інший день. 

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY