detector.media
05.01.2023 18:11
Шеф-редактора каналу «Спутник Литва» затримали у Ризі
Шеф-редактора каналу «Спутник Литва» затримали у Ризі
Марат Касем — громадянин Латвії. Його підозрюють у співпраці з прокремлівським пропагандистським ресурсом, проти якого впроваджено санкції.

Третього січня латвійські спецслужби затримали шеф-редактора каналу «Спутник Литва» Марата Касема. Про це повідомляє сайт Служби державної безпеки Латвії (VDD). Ім'я підозрюваного в офіційному повідомленні не називають. При цьому редакція «Спутник Литва» і російські телеграм-канали поширюють повідомлення про арешт Марата Касема. 

VDD підозрює Касема у наданні «економічних ресурсів» пропагандистському сайту «Россия сегодня», що перебуває під санкціями Європейського Союзу. Затримання проводилося в рамках кримінального провадження, відкритого VDD за частиною першою статті 84 Кримінального кодексу — можливе порушення санкцій ЄС.

Служба безпеки тривалий час стежила за діяльністю затриманого. «Він працює в одному з підконтрольних Кремлю інформаційних ресурсів агентства «Россия сегодня», яке поширює повідомлення в інтересах Кремля, в тому числі регулярно дискредитуючи Латвію та країни-союзники. Після вторгнення Росії в Україну цей пропагандистський ресурс Кремля заблоковано в країнах ЄС у зв’язку з виправданням військової агресії Росії проти України та дій з дестабілізації ситуації в інших європейських країнах», — зазначається в повідомлені Служби безпеки.

Керівник кілька років мешкав і працював у Росії, а до Латвії приїхав наприкінці 2022 року. При цьому співпрацювати з підсанкційними компаніями заборонено законом. Триває розслідування у межах кримінального провадження. Адвокат Касема Імма Янсоне повідомила порталу Delfi, що поки не отримала матеріалів справи і планує надалі вживати дій щодо оскарження рішення про арешт.

Касем, за даними Delfi, має репутацію скандального політика. У 2018 році він балотувався на виборах до Сейму від партійного об’єднання «За альтернативу». При цьому його знали як кореспондента прокремлівського «Россия сегодня». Пізніше він став редактором каналу «Спутник Литва», але в 2019-му Литва оголосила його «персоною нон грата» і заборонила в'їзд до країни на п'ять років. У 2013-му Касем відзначився відео, в якому він проклинав латвійців після програшу на виборах.

16 січня 2020 року VDD порушила кримінальну справу проти кількох громадян Латвії, які створювали контент для інформаційних ресурсів «Спутник» і «Балтньюз» агентства «Россия сегодня», перебувають під міжнародними санкціями. Генеральним директором агентства «Россия сегодня» є наближений до Володимира Путіна Дмітрій Кисельов, проти якого ЄС ввів санкції через пропаганду Кремля під час російської агресії. У Латвії завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому 2020 року. Матеріали 24 вересня 2021 передали прокуратурі.

Фото Delfi

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY