Журналістка з Луганщини заснувала проєкт «Дикий Схід» для окупованих територій

Журналістка з Луганщини заснувала проєкт «Дикий Схід» для окупованих територій

5 Січня 2023
1876

Журналістка з Луганщини заснувала проєкт «Дикий Схід» для окупованих територій

1876
Медійний майданчик створений за підтримки Ґете-Інституту в Україні та журналу «Куншт» в рамках акселератора протидії дезінформації Mediengeist.
Журналістка з Луганщини заснувала проєкт «Дикий Схід» для окупованих територій
Журналістка з Луганщини заснувала проєкт «Дикий Схід» для окупованих територій

Медійники створюють телеграм-канал «Дикий Схід» для мешканців тимчасово окупованих Росією територій. Їхньою метою є запуск інформаційного майданчика, розповіла у своєму дописі засновниця проєкту, журналістка Юлія Найдиш

«За допомогою телеграм-каналу "Дикий Схід" ми розказуватимемо Сходу про Україну. А Україну про Схід інформуватимемо у вертикальним відеоформатах», — написала журналістка. Телеграм-канал має на меті  захистити мешканців Луганщини від російської пропаганди, а також стати голосом вільної України.

Юлія Найдиш сама протягом двох місяців перебувала в «тихій» окупації в Старобільському районі Луганської області. «Найбільше мене вбивала бездіяльність і відсутність інформації», — каже про той період вона.

Юлія Найдиш

Після переїзду до вільної України медійниця почала розробляти свою ідею. Вона співпрацювала з проєктом Ukrainer, вивчала українську на курсах «Літосвіти», здобувала нові знання на медіаакселераторі Mediengeist журналу «Куншт» й Ґете-Інституту. «В кінці листопада проєкт отримав приз глядацьких симпатій від медіаспільноти і фінансування на запуск телеграм-каналу, який прориватиметься в інформаційну ізоляцію Луганщини», — зазначила Юлія Найдиш.

Зараз вона формує команду. До «Дикого Сходу» вже приєдналася журналістка Марина Шашкова, яка має досвід роботи у таких проєктах, як Kyiv Post, «Фокус», НВ.

Загалом, як відзначила Найдиш, її задум підтримало чимало людей. «Символ Луганщини —  байбак. Він є на гербі області і на гербах районів. Байбаки свистять, щоб попередити побратимів про небезпеку. В окупації і після неї я відчувала себе як той байбак з мемів, який несамовито кричить. А потім виявилося, що є такі самі, як і я, байбаки, і ми свистимо в один бік. А потім виявилося, що байбачий крик чують всі інші українські звірі і вони прийшли на допомогу. Є ще багато людей, які підтримали мене в цьому році. І я не втомлююсь їм дякувати», — розповіла журналістка.

Нагадаємо, з вересня російськомовний канал для окупованих територій «Дом» перейшов на українську і став орієнтуватися ще й на переселенців. Канал вийшов із марафону і змінив свою сітку з інформаційної на розважальну. А в грудні «FreeДом» та «Дом» змінили концепції: перший став повністю інформаційно-аналітичним, а «Дом», навпаки, зменшив частку новинних проєктів у своїй сітці.

Фото з фейсбук-сторінки Юлії Найдиш

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1876
Читайте також
21.09.2022 12:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 137
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду