detector.media
05.01.2023 20:00
Журналістка з Луганщини заснувала проєкт «Дикий Схід» для окупованих територій
Журналістка з Луганщини заснувала проєкт «Дикий Схід» для окупованих територій
Медійний майданчик створений за підтримки Ґете-Інституту в Україні та журналу «Куншт» в рамках акселератора протидії дезінформації Mediengeist.

Медійники створюють телеграм-канал «Дикий Схід» для мешканців тимчасово окупованих Росією територій. Їхньою метою є запуск інформаційного майданчика, розповіла у своєму дописі засновниця проєкту, журналістка Юлія Найдиш

«За допомогою телеграм-каналу "Дикий Схід" ми розказуватимемо Сходу про Україну. А Україну про Схід інформуватимемо у вертикальним відеоформатах», — написала журналістка. Телеграм-канал має на меті  захистити мешканців Луганщини від російської пропаганди, а також стати голосом вільної України.

Юлія Найдиш сама протягом двох місяців перебувала в «тихій» окупації в Старобільському районі Луганської області. «Найбільше мене вбивала бездіяльність і відсутність інформації», — каже про той період вона.

Юлія Найдиш

Після переїзду до вільної України медійниця почала розробляти свою ідею. Вона співпрацювала з проєктом Ukrainer, вивчала українську на курсах «Літосвіти», здобувала нові знання на медіаакселераторі Mediengeist журналу «Куншт» й Ґете-Інституту. «В кінці листопада проєкт отримав приз глядацьких симпатій від медіаспільноти і фінансування на запуск телеграм-каналу, який прориватиметься в інформаційну ізоляцію Луганщини», — зазначила Юлія Найдиш.

Зараз вона формує команду. До «Дикого Сходу» вже приєдналася журналістка Марина Шашкова, яка має досвід роботи у таких проєктах, як Kyiv Post, «Фокус», НВ.

Загалом, як відзначила Найдиш, її задум підтримало чимало людей. «Символ Луганщини —  байбак. Він є на гербі області і на гербах районів. Байбаки свистять, щоб попередити побратимів про небезпеку. В окупації і після неї я відчувала себе як той байбак з мемів, який несамовито кричить. А потім виявилося, що є такі самі, як і я, байбаки, і ми свистимо в один бік. А потім виявилося, що байбачий крик чують всі інші українські звірі і вони прийшли на допомогу. Є ще багато людей, які підтримали мене в цьому році. І я не втомлююсь їм дякувати», — розповіла журналістка.

Нагадаємо, з вересня російськомовний канал для окупованих територій «Дом» перейшов на українську і став орієнтуватися ще й на переселенців. Канал вийшов із марафону і змінив свою сітку з інформаційної на розважальну. А в грудні «FreeДом» та «Дом» змінили концепції: перший став повністю інформаційно-аналітичним, а «Дом», навпаки, зменшив частку новинних проєктів у своїй сітці.

Фото з фейсбук-сторінки Юлії Найдиш

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY