«Рейтинг»: Майже половина українців підтримує перенесення дати Різдва на 25 грудня

«Рейтинг»: Майже половина українців підтримує перенесення дати Різдва на 25 грудня

19 Грудня 2022
2800
19 Грудня 2022
20:52

«Рейтинг»: Майже половина українців підтримує перенесення дати Різдва на 25 грудня

2800
Найбільше прихильників «нової» дати — на заході та у Києві. Підтримують перенесення свята і половина православних.
«Рейтинг»: Майже половина українців підтримує перенесення дати Різдва на 25 грудня
«Рейтинг»: Майже половина українців підтримує перенесення дати Різдва на 25 грудня

Майже половина українців підтримує перенесення святкування Різдва на 25 грудня. Кількість тих, хто підтримує цю ідею, суттєво зросла за останній рік. Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

За даними опитування, за рік частка тих, хто підтримує ідею перенесення святкування Різдва на 25 грудня, зросла з 26% до 44%. Проти такої ідеї — 31% (у 2021 — 58%). Ще 23% зазначили, що їм байдуже це питання, і 2% не змогли відповісти.

Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва — серед мешканців заходу країни і Києва: там більше половини підтримують цю ідею. Серед мешканців центру не проти цієї ідеї відносна більшість — 44%. Натомість серед жителів півдня і сходу відносна більшість не підтримують ідею перенесення дати святкування Різдва.

За словами соціологів, значна підтримка ідеї перенесення святкування Різдва спостерігається серед греко-католиків — 68%. Серед прихожан ПЦУ підтримують цю ідею майже половина — 46%, при цьому третина з них — проти.

Серед молоді кожен з варіантів відповіді — за перенесення, проти та байдуже — обрала третина респондентів. Більше суперечностей спостерігається у старшій і середній вікових групах, де понад 40% підтримують ідею перенесення, водночас не менше третини — проти.

Крім того, як свідчать результати опитування, за рік дещо зросла кількість тих, хто святкує Різдво лише 25 грудня (з 4% до 11%), і тих, хто відзначає його в обидві дати (з 18% до 25%). Водночас більше ніж половина опитаних (55%) будуть святкувати Різдво саме 7 січня (у 2021-му таких було 71%).

При цьому найбільше «перейшли» на нову дату греко-католики: чверть святкує лише 25 грудня і ще чверть — обидві дати.

Відзначимо, цього року Українська православна церква (ПЦУ), а також Українська греко-католицька церква (УГКЦ) святкують Різдво Христове 7 січня за юліанським календарем (так званим старим стилем). Однак ПЦУ дозволила своїм парафіям проводити святкові богослужіння й 25 грудня.

Нагадаємо, телеканал ТЕТ до свят підготував різдвяні ролики з українськими зірками, які розповідатимуть про українські традиції. Ролики вже можна побачити в ефірі.

Фото: Сергій Нужненко / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2800
Читайте також
27.12.2022 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
12 507
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Tima
492 дн. тому
Любо! Різдво на 25 грудня! Як у всіх людей, а не у січні як у росбидла!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду