У Молдові протестують проти заборони шести «проросійських» каналів

У Молдові протестують проти заборони шести «проросійських» каналів

23 Грудня 2022
1030
23 Грудня 2022
11:03

У Молдові протестують проти заборони шести «проросійських» каналів

1030
Як стверджує влада, канали подавали «некоректну інформацію» про події в Молдові та агресію Росії проти України. Протест організувала опозиційна проросійська партія екс-президента Ігоря Додона.
У Молдові протестують проти заборони шести «проросійських» каналів
У Молдові протестують проти заборони шести «проросійських» каналів

У столиці Молдови Кишиневі біля будівлі парламенту проходить протест проти рішення призупинити ліцензії на мовлення шести телеканалів – TV6, Orhei TV, Primul in Moldova, Accent TV, NTV Moldova та RTR Moldova, які «тенденційно висвітлювали події у Молдові та війну Росії проти України».

Як повідомляє молдавське видання Newsmaker, акцію ініціювали члени міської ради Кишинева від Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) проросійського екс-президента Ігоря Додона. Також про рішення підтримати протест оголосила опозиційна партія Цивільний конгрес.

Учасники протесту скандують «Ні диктатурі», «Ні цензурі».

Депутатка від ПСРМ Аделаїда Раїляну, виступаючи на акції, заявила, що телеканали закрили через те, що вони говорили про те, що думають громадяни. 

«Кримінальний, фашистський режим закрив рот шести телеканалам», – заявила вона.

На засіданні парламенту віцеспікер від Партії соціалістів Влад Батринча зажадав запросити до парламенту прем'єр-міністерку Наталію Гаврилицю та голову Ради телерадіо Ліліану Віцу, аби вони пояснили причини зупинення ліцензій на мовлення шести телеканалів.

У відповідь спікер парламенту Молдови Ігор Ґросу заявив, що владі «потрібно продовжувати очищати інформаційний простір від пропагандистських токсинів».

«Не знаю, як вам, а мені здається, що в нашому інформаційному середовищі пахне краще, менше пропагандистського смороду. Ви відчули це? Деякі вже мають залежність від цього запаху. Ми повинні продовжувати так само, щоб очистити інформаційний простір від пропагандистських токсинів», – сказав Ґросу.

Депутат від правоцентристської проєвропейської партії PAS Дан Перчун при цьому заявив, що влада не закриватиме очі на те, як «деякі телеканали, фінансовані Кремлем, просувають війну і бачення імперіалістичної держави в цій війні, сприяючи дестабілізації ситуації в Молдові».

Нагадаємо, Комісія з надзвичайних ситуацій уряду Молдови в п'ятницю, 16 грудня, призупинила дію ліцензій шести телеканалів на час, поки триватиме надзвичайний стан.

До переліку заборонених увійшли TV6, Orhei TV, Primul in Moldova, Accent TV, NTV Moldova і RTR Moldova. Ліцензії каналів призупинили з метою «захисту національного інформаційного простору та запобігання ризику дезінформації». Документ набув чинності 19 грудня.

Прем'єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця заявила тоді, що зазначені телеканали неодноразово порушували Кодекс про аудіовізуальні послуги, тенденційно висвітлюючи події в самій Молдові, а також події, пов'язані з війною Росії проти України.

У червні 2022 року президентка Молдови Мая Санду підписала закон про інформаційну безпеку, який забороняє новинний та аналітичний контент із країн, які не ратифікували Конвенцію про транскордонне телебачення. Зокрема це означає, що в Молдові заборонять російські інформаційні програми.

Фото: newsmaker.md

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1030
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду