detector.media
17.12.2022 14:18
У Молдові для захисту інформаційного простору призупинили мовлення шести телеканалів
У Молдові для захисту інформаційного простору призупинили мовлення шести телеканалів
Зокрема, мовники поширювали дезінформацію про війну в Україні.

Комісія з надзвичайних ситуацій уряду Молдови в п'ятницю, 16 грудня, призупинила дію ліцензій шести телеканалів на час, поки триватиме надзвичайний стан. Про це повідомила Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення.

До переліку заборонених увійшли TV6, Orhei TV, Primul in Moldova, Accent TV, NTV Moldova і RTR Moldova. Ліцензії каналів призупинили з метою «захисту національного інформаційного простору та запобігання ризику дезінформації». Документ набуде чинності 19 грудня.

Зазначені телеканали неодноразово порушували Кодекс про аудіовізуальні послуги, тенденційно висвітлюючи події в самій Молдові, а також події, пов'язані з війною Росії проти України, цитує DW переклад заяви прем'єр-міністерки Молдови Наталії Гаврилиці. Майже через 10 місяців після початку повномасштабної війни в сусідній державі пропаганда в Молдові не припинилася, а навпаки посилилася, додала керівниця уряду Молдови.

Позицію уряду підтримала президентка Молдови Майя Санду. Захист національного інформаційного простору, каже вона, є «важливим кроком для запобігання спробам дестабілізації, організованим особами, які перебувають під міжнародними санкціями».

Як вказано у звіті Комісії з надзвичайних ситуацій, рішення про призупинення мовлення шести телеканалів ухвалили на підставі звітів Ради з питань телебачення і радіо Молдови щодо порушення Кодексу телебачення і радіо, включно із санкціями за поширення дезінформації під час висвітлення подій у країні та війни в Україні.

В середині вересня цього року Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення провела зустріч з Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Валерієм Ківером щодо спільної боротьби двох країн з російською інтервенцією.

Нагадаємо, у червні цього року у Молдові ухвалили закон про інформаційну безпеку, який забороняє новинний та аналітичний контент із країн, які не ратифікували Конвенцію про транскордонне телебачення. Зокрема це означає, що в Молдові заборонять російські інформаційні програми. А 2 червня парламент Молдови ухвалив законопроєкт для боротьби з російською дезінформацією.

Фото Наталії Гаврилиці: IPN

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY